Alergijski rinitis

Alergijski rinitis – najčešći alergijski poremećaj

Alergijski rinitis je upala sluznice nosa uzrokovana imunološkom reakcijom na ponavljanu izloženost alergenu i jedan je od najčešćih alergijskih poremećaja. Simptomi alergijskog rinitisa uključuju curenje nosa, otežano disanje kroz nos, kihanje i svrbež u nosu. Kod oko 40% pacijenata s alergijskim rinitisom javljaju se i očni simptomi kao što su crvenilo, suzenje i svrbež očiju.

Blaži oblici alergijskog rinitisa vrlo često prerastaju u umjereno teške ili teške oblike alergijskog rinitisa pa je zbog toga gotovo uvijek nužno liječenje. Lijekovi koji se koriste u terapiji alergijskog rinitisa su intranazalni kortikosteroidi (kortikosteroidni sprejevi za nos), antihistaminici, lijekovi iz skupine antagonista leukotrienskih receptora i dekongestivi.  Određeni anithistaminici i dekongestivi mogu se kupiti u ljekarni bez recepta, dok je za kortikosteroidne sprejeve i antagoniste leukotrienskih receptora obavezan liječnički recept.

Bez liječničkog recepta, na našem tržištu dostupni su antihistaminici nove generacije za oralnu primjenu (npr. loratadin, cetirizin, feksofenadin) u obliku tableta za odrasle i djecu stariju od 12 godina, dok su za djecu stariju od 2 godine dostupni antihistaminici u obliku sirupa. Budući da kod djece mlađe od 12 godina postoji rizik od neprepoznate astme, preporuča se prije samoliječenja alergijskog rinitisa savjetovati se s liječnikom.

Za olakšavanje simptoma začepljenog nosa preporuča se kratkotrajna primjena dekongestiva, koji se također mogu kupiti bez recepta. Ovi lijekovi djeluju na krvne žile, dovode do njihovog sužavanja i smanjuju protok krvi kroz sluznicu nosa, a time i oticanje tkiva nosne sluznice, odnosno začepljenost. Dekongestivi djeluju lokalno, na mjestu primjene, učinkovito i brzo, ali preporučaju se samo kada je začepljenost nosa glavni simptom. Ako se koriste dulje od 7 dana, dovode do isušivanja sluznice nosa te do ponovnog oticanja i kongestije.

Redovito ispiranje nosne sluznice fiziološkom otopinom smanjuje kontakt sluznice s alergenima, smanjuje suhoću i iritaciju i potiče uklanjanje sluzi. Fiziološka otopina može biti izotonična ili hipertonična otopina, a dostupna je u obliku spreja, kapi ili masti. Fiziološka može biti obogaćena dodatkom bakra koji djeluje antibakterijski i antivirusno, mangana koji povećava otpornost sluznice na alergene, dodatkom aloe vere koja smiruje nadražaj ili d-pantenola koji potiče regeneraciju sluznice nosa. Važan dodatak fiziološkim otopinama za ispiranje nosa i kapima za oči je organski spoj dobiven iz mikroorganizama ekstremofila, ektoin. Ektoin stvara zaštitni film koji štiti stanice od kontakta s alergenima i iritansima zbog čega učinkovito djeluje na smanjenje očnih simptoma i začepljenosti nosa.

Pacijentima koji boluju od alergijskog rinitisa općenito se preporuča izbjegavanje alergena, prestanak pušenja, redovito prozračivanje prostorija u kojima borave, redovito čišćenje i higijena stambenog prostora i kontrola vlage. Aktivnosti na otvorenome preporuča se planirati rano ujutro ili kasno navečer, kada su najniže koncentracije peludi, a nakon aktivnosti na otvorenom preporuča se tuširanje kako bi se isprali alergeni koje donosimo izvana.

U slučaju da se simptomi alergijskog rinitisa jave kod djece mlađe od 12 godina, trudnica i dojilja, osoba sa simptomima nekontrolirane astme ili KOPB-a te drugih bolesti donjeg respiratornog trakta ili u slučaju da se zajedno sa simptomima alergijskog rinitisa  jave i simptomi upale uha, sinusitisa, bronhitisa ili drugih infekcija potrebno je potražiti savjet liječnika.

 

 

 

 

 

 

 

 

1.0.1568:5ae73feed11d4649f174af7440553bb0a99dc920