Kako sigurno pripremiti mliječnu hranu s vodom?

Voda koju koristimo za pripremu mliječne hrane za dojenčad mora biti iz sigurnog izvora. Možete koristiti vodu iz boce ili prokuhanu vodu iz slavine koja je ključala oko pet minuta i koju ste ohladili na 40 oC. Zatim s pripremom obroka ne čekajte duže od 30 minuta. Ne pripremajte hranu s kipućom vodom kako se ne bi izgubili vitamini i drugi korisni sastojci osjetljivi na visoku temperaturu.

Dodavanje veće količine vode u mliječnu hranu od preporučene radi uštede na mliječnoj hrani ili davanje vode djetetu umjesto obroka može prouzročiti opasno stanje koje zovemo otrovanje vodom.

U pozadini predoziranja ili intoksikacije vodom krije se hiponatrijemija, odnosno sniženje razine natrija ili soli u krvi. Simptomi koji se javljaju kod niskih razina natrija u krvi jesu glavobolja, umor, mučnina, učestalo uriniranje i dezorijentacija.

Dodavanje više vode nego što je preporučeno u mliječnu hranu također snižava koncentraciju hranjivih sastojaka koje dijete treba dobiti sa svakim hranjenjem. Kao posljedica moguće je usporavanje razvoja i rasta. Roditeljima se upravo iz tih razloga savjetuje da uvijek pripreme obrok točno po uputama proizvođača.

Kako testirati temperaturu mliječne hrane u bočici?

Najjednostavniji je način provjere da nekoliko kapi stavite na unutarnju stranu ručnog zgloba. Temperatura mlijeka mora biti ugodna.

Koliko dugo smije stajati pripremljena mliječna hrana?

Obrok pripremite prema uputi proizvođača. Morate ga potrošiti odmah, a ostatak baciti. Adaptirana mlijeka nisu sterilni proizvodi i ne preporučuje se čuvanje pripremljenoga mliječnog obroka (čak ni kad je mliječna hrana Novalac pomiješana s kašicom) jer se broj bakterija može brzo povećati. Preporučujemo vam da pripremite onoliku količinu kašice koliko procjenjujete da će dijete pojesti. Najvažnije je da vaše dijete dobije besprijekoran i svjež obrok.

1.0.1576:851cd9b2332af1b5bb6b3d9d00bd53fc214b6f93