KAKO RAZLIKOVATI GRIPU, PREHLADU I COVID – 19?

KAKO RAZLIKOVATI GRIPU, PREHLADU I COVID – 19?

Martina Anić, dr.med.
Specijalist obiteljske medicine
Specijalistička ordinacija obiteljske medicine
Vidrićeva 38a, Zagreb
www.dr-anic.com

 

 

Prehlada, gripa i Covid-19 bolest imaju slične simptome.

 

 

Zima, niske temperature i boravak u zatvorenom prostoru pogoduju širenju virusa. Virusi bolje preživljavaju pri niskim temperaturama i vlažnosti zraka.

 

 

 

Najlakše ćemo razlikovati prehladu od Covid-19 bolesti i gripe.

 

Simptomi prehlade su: suhi kašalj, grlobolja, neprohodnost i sekrecija iz nosa. U prehladi se rijetko javlja bol u mišićima i pojačani umor. Povišena temperatura i kihanje mogu i ne moraju biti prisutni.

U posljednje vrijeme najčešći simptomi Covid-19 bolesti su: povišena tjelesna temperatura, suhi kašalj, bol u mišićima, pojačani umor, glavobolja, grlobolja, neprohodnost i sekrecija iz nosa, nazalni govor, rjeđe mučnina, proljev i povraćanje.

Svi navedeni simptomi su ujedno i simptomi gripeALI sezona gripe počinje u listopadu, a svoj vrhunac ima od prosinca do veljače.

 

Jedini način kojim sa sigurnošću možemo razlikovati gripu od Covid-19 bolesti te prehladu od blažeg oblika Covid-19 bolesti jest testiranje. Za početak potrebno je učiniti kućni test na Covid-19 bolest. Preporučam testirati se najranije drugi dan simptoma. Ako se testirate prvi dan simptoma, vrlo često rezultat kućnog testa bude negativan na SARS-CoV-2 virus.

Ako drugi dan simptoma kućni test bude negativan, a Vi se osjećate loše, konzultirajte se sa svojim obiteljskim liječnikom telefonom, putem elektroničke pošte ili nekim trećim vidom komunikacije koji ostvarujete sa svojim liječnikom.

Ako kućni test bude pozitivan, obavezno kontaktirajte svog liječnika, ali NIKAKO ne osobno.

 

Zašto je potrebno kontaktirati liječnika prije samog pregleda?

 

 

Virusne bolesti dišnih puteva su jako zarazne i brzo se šire. Želimo zaštititi osjetljiviju populaciju koja češće posjećuje ordinaciju. Testiranja brzim testom na Covid-19 bolest se rade u ordinacijama u određeno vrijeme.

Ako drugi dan simptoma test bude negativan, a Vi se osjećate bolje tada vrlo vjerojatno imate prehladu koja je samoizlječiva bolest. Tretiramo je pojačanim unosom tekućine, paracetamolom ili ibuprofenom,  dekongestivima u obliku spreja ili kapi za nosa i pastilama za grlo.

 

Gripu možemo prevenirati ili bar ublažiti simptome, cijepljenjem protiv gripe. Ako ste razvili simptome i liječnik je postavio dijagnozu gripe unutar prvih 48 sati bolesti, može propisati antivirusni lijek, oseltamivirfosfat.

Liječenje navedenim lijekom naše zdravstveno osiguranje pokriva kod osoba s povećanim rizikom od komplikacija gripe. To su starije osobe od 65 godina života, trudnice, rodilje unutar 2 tjedna od poroda, kronični bolesnici, imunosuprimirane osobe te za osobe smještene u domovima za starije i nemoćne i sličnim ustanovama.

 

Simptome Covid-19 bolesti možemo ublažiti cijepljenjem. Same simptome liječimo ovisno o težini bolesti. Blaže simptome u kućnim uvjetima simptomatskom terapijom - pojačanim unosom tekućine, paracetamolom ili ibuprofenom,  dekongestivima u obliku spreja ili kapi za nosa i pastilama za grlo.

Dok teže simptome i komplikacije bolesti liječimo u bolničkim uvjetima.

 

Prevenirati sve virusne bolest dišnih puteva možemo učestalim pranjem ruku, izbjegavanjem bliskog kontakta (udaljenost manja od 2 metra) s ljudima koji imaju simptome infekcije dišnih puteva te odgovornim ponašanjem nas samih. Ako smo razvili simtpome virusne infekcije dišnih puteva potrebno je nositi masku, učiniti kućni test na Covid 19 bolest te se izolirati  dok se ne posavjetujete s vašim liječnikom obiteljske medicine.

1.0.1573:9d4d34e247afcf778bf5b293dac882a948ea6403