Krpelji i Lajmska bolest - zaraza i simptomi

Lajmska bolest, lajmska borelioza ili eritema migrans više je naziva za istu upalnu multisistemnu bolest koju prenose krpelji (“klopovi”).

Što je lajmska bolest

Bolest je dobila ime po mjestu gdje je otkrivena, grad Lyme u SAD-u.  Tamo su 1975. godine uočili veći broj djece s bolovima u zglobovima uz prethodni ugriz krpelja i crvenilo kože. Daljnjim istraživanjima pronađen je uzročnik – bakterije iz roda Borrelia, rasprostranjena ponajviše u Sjevernoj Americi i Europi.

Prirodni rezervoar ovih bakterija su brojne životinje, a kod nas prvenstveno glodavci i mali sisavci.

Krpelji koji se hrane na ovim životinjama postaju vektori za prijenos bakterija na čovjeka.

Gdje se u Hrvatskoj nalaze zaraženi krpelji

U Hrvatskoj zaraženi krpelji se najviše nalaze na području sjeverozapadne Hrvatske, posebno Hrvatsko zagorje, zatim oko Zagrebačke gore, Koprivnice, Čakovca, rjeđe Gorski kotar, Kvarner i Istra. Mogućnost prijenosa infekcije na čovjeka je veća što krpelj bude duže na tijelu, posebno ako je od ugriza prošlo više od 24 sata.

Faze lajmske bolesti

Kada dođe do prijenosa infekcije i razvoja bolesti, bolest se klasično prezentira u tri faze.

Prva faza - eritem migrans, javlja se nekoliko dana do nekoliko tjedana od ugriza i očituje se pojavom kružnog crvenila. Crvenilo se javlja u 75% bolesnika, može narasti i do 15 cm u promjeru, prisutno je duže vremena i postepeno u središtu blijedi.

Simptomi lajmske bolesti

  • Simptomi nalik gripi s vrućicom,
  • Bolovi u mišićima i zglobovima
  • Osjećaj umora koji može potrajati i tjednima

Kada izostanu ove tipične pojave u ranom stadiju ili ostanu neprepoznate i neliječene, bolest može napredovati i zahvatiti i druge organe, prvenstveno zglobove, srce i mozak. U tom slučaju nakon nekoliko mjeseci javlja se otok i crvenilo zglobova, bolnost je manje izražena, a najčešće je zahvaćeno koljeno, no mogu biti i drugi veliki zglobovi. Navedeno može trajati mjesecima, a kod manjeg broja pacijenata ostaju kao trajne tegobe.

Zahvaćanjem srca prvenstveno dolazi do poremećaja ritma, rjeđe do upale srčanog mišića s izljevom.

Neurološki simptomi se razvijaju kod zahvaćenja središnjeg živčanog sustava, a osoba se može žaliti na glavobolju, slabost mišića, poremećaj koordinacije, često se kod djece prezentira s parezom facijalisa, odnosno slabosti jedne strane mišića lica.

Treći stadij bolesti posljedica neliječene prve dvije faze, razvija se nakon nekoliko godina, a očituje se uz kronične promjene na koži i zglobovima i encefalopatijom. Encefalopatija je rezultat upale mozga, a uz razne neurološke simptome, prezentira se i promjenama raspoloženja, poteškoćama koncentracije, poremećajem spavanja.

Kako se bolest dijagnosticira?

Pojavom tipičnog crvenila kože uz podatak o ugrizu krpelja, jasni su pokazatelji bolesti i nisu potrebne dodatne potvrde za postavljanje dijagnoze i liječenje.

U druga dva stadija bolesti rade se različita testiranja iz uzorka krvi u kombinaciji s mikrobiološkim testovima.

Liječenje

Cilj liječenja je  skratiti simptome i prevenirati razvoj kasnih manifestacija, a  provodi se ovisno o fazi i težini bolesti peroralnim ili intravenskim antibiotikom.

Savjeti za prevenciju zaraze

  • kretati se uređenim stazama koje nisu obrasle
  • nositi odjeću svijetle boje s dugim nogavicama i čarapama tako da prianjaju uz kožu
  • koristiti repelente protiv krpelja
  • nakon boravka u prirodi detaljno pregledati tijelo, otuširati se

Kako izvaditi krpelja

kod ugriza krpelja, ukloniti ga pincetom tako da se nježno pritisne što bliže glavi krpelja u razini kože i izvuče van lagano podižući pincetu, a potom staviti sredstvo za dezinfekciju

Nakon ugriza krpelja ne daje se rutinski antibiotik, a u slučaju pojave crvenila potreban je pregled i savjetovanje s liječnikom.

 

Monika Aćimović. dr. med., spec. pedijatrije
poliklinika-salvea.hr

1.0.1641:9cc404679e222832131e64293fb6fdd64102cf69