Pravila hranjenja bebe na bočicu

Pravila hranjenja bebe na bočicu

Koju bočicu odabrati: staklenu ili plastičnu?

Staklo je postojan materijal pa se staklena bočica lako pere i sterilizira, a i dugotrajna je. S druge strane, teža je i postoji opasnost da se razbije.

Plastične bočice posljednjih desetljeća gotovo su istisnule one staklene iz upotrebe jer su praktične, lagane i nelomljive. Za razliku od stakla plastika je materijal koji je skloniji bakterijama pa stručnjaci upozoravaju da takve bočice treba dobro održavati. A razlog zbog kojega su roditelji nekada radije odabirali staklene bočice više nije aktualan. Naime, današnji proizvođači plastičnih bočica izbacili su štetne sastojke, uključujući i bisfenol A.

Kako odabrati dudu?

Postoje dvije vrste duda: gumene i silikonske. Gumena je napravljena od prirodnog kaučuka, mekana je, elastična i otporna na ugrize. Zbog toga je pogodna za malo stariju djecu kojoj rastu zubići i koja je mogu grickati. No budući da je od prirodnog materijala, na nju se lakše hvataju mikroorganizmi, a čestim sterilizacijama gubi na kvalitetu.

S druge strane, silikonska duda je tvrđa, manje elastična pa je dijete lako pregrize ako ima zube. Zato je silikonska duda pogodnija za bebe do 6 mjeseci, odnosno prije rasta zubića. Otporna je na visoke temperature, a lako se sterilizira u vrućoj vodi ili mikrovalnoj pećnici.

Higijena bočice

Operite bočicu nakon svake upotrebe. U početku ćete bočicu sterilizirati prije svakog obroka. Za svaki tip bočice dobro pročitajte upute za sterilizaciju jer će o tome ovisiti uspješnost održavanja i trajnost bočice, ali i njezina neškodljivost za dijete.

Nakon trećeg mjeseca dovoljno je oprati bočicu običnom vodom i deterdžentom. No treba je temeljito oprati i isprati sve dijelove bočice koji su bili u upotrebi, ne samo one koji su u kontaktu s mlijekom. Budući da se u mlijeku mogu izrazito lako razmnožavati bakterije, također je važno znati da se nepojedena mliječna hrana u bočici ne smije opet zagrijavati i ponovno ponuditi djetetu. Preostalu hranu uvijek bacite, operite bočicu i pripremite novu, svježu hranu.

Što ponuditi u bočici novorođenčetu, mliječnu hranu, vodu ili sok?

Svojoj novorođenoj bebi nudite u bočici samo izdojeno majčino mlijeko ili mliječnu hranu.

Majčino mlijeko u prvih šest mjeseci zadovoljava sve nutritivne potrebe i potrebe za tekućinom jer sadrži čak 88 % vode, pa u prvim mjesecima nema potrebe dodavati bebi dodatne količine vode, osim ako vam pedijatar ne kaže drugačije. Isto vrijedi i za bebe hranjene mliječnom hranom. Mliječnu hranu pripremite točno prema uputama navedenim na ambalaži. Nemojte stavljati ni više ni manje vode od navedenoga.

Kako odabrati mliječnu hranu?

Najbolja je mliječna hrana ona koju beba prihvati i na kojoj dobro tjelesno napreduje. Važan je i sastav mliječne hrane i kontrola proizvoda u procesu proizvodnje. Kada dijete ima neku od probavnih tegoba tipičnih za to doba (bljuckanje, grčevi, zatvor), preporuka je upotreba posebno prilagođene mliječne hrane.

Smije li se mliječna hrana pripremiti unaprijed?

Mliječne formule najbolje je uvijek pripremiti neposredno prije pojedinog obroka jer jedino tako možemo biti sasvim sigurni da je formula besprijekorna. Za jednostavnije hranjenje noću roditelji mogu unaprijed prokuhati vodu i čuvati je u termosici.

Kako pripremiti mliječnu hranu?

Pridržavajte se upute na ambalaži. Kod miješanja je važno da voda ima 40 °C. Tako se mlijeko najbolje otapa, a istodobno se zadržavaju korisni sastojci (kao što su vitamini i probiotici). Međutim, neke formule zahtijevaju i vodu više temperature. Preporučujemo vam da bočicu najprije „protrljate“ među dlanovima i onda lagano promućkate da se mliječna hrana otopi. Kada je nudite bebi, neka bude ohlađena na 37 °C.

Kako ćete znati da je hranjenje gotovo?

Dijete će najbolje samo regulirati unos u skladu sa svojim potrebama. Umjesto da se držite fiksne količine, dopustite mu da vam samo pokaže kada je dosta. Ako postane nemirno za vrijeme hranjenja, vjerojatno želi prekinuti hranjenje. Ako i nakon što sve popije nastavlja sisati i povlačiti iz prazne bočice, još je gladno.

Kako pomoći bebi da se podrigne?

Zadržavanje zraka u crijevima može uzrokovati bol. Obično beba treba jednom podrignuti tijekom obroka, a onda još jednom nakon završetka hranjenja. Posebno je to važno kod male dojenčadi (u prvim mjesecima života).

Stručnjaci predlažu ove položaje:

1. Držite bebu u sjedećem položaju u svom krilu, tako da gleda u stranu. Jednu ruku položite joj na leđa, a drugu na trbuščić. Privucite je sebi i energično trljajte njezina leđa pokretima gore-dolje.
2. Uzmite bebu u naručje i položite joj glavicu na svoje rame, a onda joj trljajte leđa.
3. Položite je na trbuščić na svoje krilo i trljajte joj leđa. Kada je ponovno stavite u sjedeći položaj, ona će podrignuti.

Uz podrigivanje može i malo bljucnuti, što je normalno. Svakako imajte na umu da nemaju sve bebe potrebu podrignuti nakon svakog hranjenja.

Bljuckanje

Riječ "bljuckanje" upotrebljavamo kad hrana iz želuca polagano izlazi na usta, obično u malim količinama. Bljuckanje je pojava svojstvena bebama u prvim tjednima i mjesecima života. Kako biste smanjili bljuckanje, nakon hranjenja bebu polako podignite u vertikalni položaj i tako neka ostane oko 20 minuta, bez obzira na to je li se podrignula ili ne. Još je važnije da joj želudac ne bude previše pun jer je u tom slučaju bljuckanje neizbježno.

Trebamo li promijeniti formulu?

Dojenčad se međusobno razlikuje, stoga svima ne odgovara uvijek ista vrsta mliječne hrane. Ako primijetite da dojenčetu mliječna hrana ne odgovara, zamijenite je. Ponekad bebe imaju proljev, povraćaju, imaju suhu kožu s crvenilom, razdražljive su i nemirne, što mogu biti simptomi alergije i o tome trebate obavijestiti odabranog pedijatra. Pedijatar će vas vjerojatno uputiti na posebnu mliječnu hranu.



1.0.1568:5ae73feed11d4649f174af7440553bb0a99dc920