Što očekivati u prvoj godini dojenčeta?

Što očekivati u prvoj godini dojenčeta?

Briga za dojenče može biti zahtjevna, ali je u prvoj godini istodobno jako puno stvari kojima se neizmjerno radujemo i ne mogu se usporediti ni sa čim drugim. 

Najnormalnije i najočekivanije prekretnice kod vašeg dojenčeta jesu sljedeće:

Osmijeh

U prva dva mjeseca doživjet ćete puno neprospavanih noći i suza, imat ćete osjećaj da svoje dojenče svo vrijeme samo tješite. A onda će vam se jednom učiniti da ste ugledali nekakav osmijeh, ali možda je to bilo samo mrštenje zbog vjetrova. Vrijeme za pravu nagradu tek stiže. Oko navršenog drugog mjeseca vaše dojenče počet će reagirati osmijehom. Zvuk vašega glasa ili vaše lice bit će dovoljni da vam se dojenče srdačno nasmije.

Smijeh

Ako vas neprestan plač vašeg dojenčeta već iscrpljuje i na rubu ste očaja, možemo vas utješiti da će uskoro biti drukčije. Oko četvrtog mjeseca života možete očekivati posve drukčiji zvuk: smijeh svog dojenčeta. Najbolje je kod smijeha dojenčeta to što se dojenče vrlo brzo nasmije. Vaše lice, škakljanje i ku-ku igrica obično su više nego dovoljni da dojenče počne cviliti i hihotati se.

Spavanje tokom cijele noći

Obično se roditelji nijednoj prekretnici u životu dojenčeta ne obraduju više nego trenutku kad prespava cijelu noć (to osobito vrijedi za roditelje dojenčeta koje se još od rođenja noću često budi). Iako je nerealno za očekivati da će već novorođenče spavati čitavu noć (prespavana noć znači da je dojenče prespavalo 5–6 sati u komadu), roditelji mogu biti uvjereni da olakšanje stiže uskoro. Između 4. i 6. mjeseca većina dojenčadi već je sposobna prespavati noć.

Sjedenje

Svijet izgleda skroz drukčije ako ne ležiš svo vrijeme. Oko 5. ili 6. mjeseca većina dojenčadi može sjediti uz oslonac – ili leže na svojim rukama koje su ispružili ispred sebe ili se leđima naslanjaju na jastuke ili namještaj. Dojenčad obično može posve samostalno sjediti između 7. i 9. mjeseca.

Puzanje

Ako imate 8-mjesečno dojenče, svoje članstvo u teretani možete privremeno ugasiti. Uskoro ćete imati puno kretanja jer ćete trčati za svojim dojenčetom koje puže i radoznalo istražuje sve kutove u stanu. Od devet mjeseci većina dojenčadi puže, a pritom se služe i rukama i nogama. Međutim neka dojenčad nikada neće puzati. Taj stupanj u razvoju nije nužno potreban za postizanje sljedećih – stajanje i hod.

Mahanje pa-pa

Mahanje pa-pa nije samo ljupka gesta – zapravo je izraz govora. Do devetog mjeseca većina dojenčadi počne povezivati zvukove, geste i značenje. Razumiju da je mahanje rukom povezano s pozdravom pa-pa.

Konzumiranje hrane narezane na komadiće

Baš onda kada hranjenje žlicom dojenčetu više nije zanimljivo, spremno je početi hraniti se samo. Između 9. i 12. mjeseca djeca razvijaju bolji nadzor nad svojim rukama i prstima, tako da lakše zagrabe male predmete poput komadića hrane! Na žalost, dojenčad u toj dobi voli istraživati okus i teksturu svega što im se nađe na putu, tako da hrana više nije jedina stvar koja će završiti u njihovim ustima. Sigurnost okoline u kojoj se dojenče kreće u tom je razdoblju osobito važna.

Samostalno stajanje

Do 12. mjeseca većina dojenčadi sposobna je kratko stajati bez potpornja. Također već mogu napraviti nekoliko kratkih koraka uz potporu. U tjednima ili mjesecima prije nego što dojenče počne samostalno hodati preživjet će sate i sate u hodanju uz potporu. Tako će najbolje vježbati za »pravu stvar« – hodanje.

Hodanje

Hod je kralj među dojenačkim prekretnicama u razvoju. Možda nijednoj prekretnici nećete posvetiti toliko pozornosti (i klikova na fotoaparatu) kao prvom koraku. Neće sva djeca prohodati do svog prvog rođendana. Vrijeme kada dojenče počne hodati obično je između 9. i 17. mjeseca, a većina dojenčadi nekoliko samostalnih koraka napravi oko svog 13. mjeseca.

Prva riječ

"Mama! Tata!" Ništa se ne može usporediti s osjećajem koji doživite kada vas dijete prvi put zovne. Prve riječi obično izgovori oko prvog rođendana. U to vrijeme većina dojenčadi zna reći barem jednu pravu riječ, a istodobno aktivno pokušavaju oponašati druge. Još malo i konačno ćete moći čuti što misli vaš mališan.

 

1.0.1573:9d4d34e247afcf778bf5b293dac882a948ea6403