Movember – Mjesec muškog zdravlja

Movember – Mjesec muškog zdravlja

Mjesec studeni diljem svijeta se obilježava kao “Mjesec muškog zdravlja”, popularno nazvan Movember. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj od karcinoma prostate godišnje obolijeva oko 2800 muškaraca, a 2021. godine od ove bolesti umrlo je 805 muškaraca. U svijetu, više od 1,4 milijuna muškaraca godišnje oboli od raka prostate. Pod većim rizikom razvoja raka prostate su muškarci stariji od 60 godina, zatim muškarci koji u obiteljskoj anamnezi imaju srodnika s karcinomom prostate, a od ostalih rizičnih čimbenika tu su pušenje, pretilost, loša prehrana i slaba tjelesna aktivnost. U ranim stadijima bolesti, karcinom prostate vrlo često nema simptoma, a kada se oni jave uglavnom se radi o simptomima sličnima benignoj hiperplaziji prostate (česta potreba za mokrenjem, pojava krvi u urinu, bolno mokrenje, peckanje, slabi mlaz urina, nepotpuno pražnjenje mjehura). Preventivni pregledi za rak prostate uključuju PSA test, jednostavan krvni test koji se koristi za mjerenje razine prostata specifičnog antigena (PSA) - proteina koji se iz prostate luči u krvotok te digitalni rektalni pregled, kojim se  provjeravaju bilo kakve nepravilnosti na samoj prostati. Budući da incidencija karcinoma prostate naglo raste iznad  50.g života, preventivni pregledi preporučaju se muškarcima starijim od 50 godina.

 

Rak testisa, iako čini tek 1% svih tumora kod muškaraca, najčešći je karcinom dijagnosticiran  kod mlađih muškaraca, u dobi od 15-39 godina. Ako se rak otkrije u ranoj fazi, izlječiv je u 95% slučajeva. U Hrvatskoj, prema podacima HZJZ-a, od raka testisa godišnje oboli oko 200 muškaraca, dok ta brojka na svjetskoj razini prelazi 70 000 muškaraca. Pod većim rizikom od razvoja raka testisa su muškarci koji u obitelji imaju krvnog srodnika s rakom testisa, oni koji imaju testis koji se nije spustio, te muškarci koji su već imali rak testisa. Kako bi se rak testisa otkrio i liječio na vrijeme, važno je jednom u mjesec dana obaviti samopregled testisa te, ukoliko se pojavi bilo kakva promjena, obratititi se liječniku.

 

 

prema podacima HZJZ, u 2021. godini , 454 muškarca počinila su samoubojstvo, što je 78% ukupnog broja smrti od suicida te godine. Na psihičko zdravlje muškaraca vrlo često utječu financijski problemi, nezaposlenost te niži socioekonomski status. I dalje prisutna visoka stopa PTSP-a u Hrvatskoj također doprinosi riziku od počinjenja samoubojstva. Česti rodni stereotipi utječu na činjenicu da muškarci puno rijeđe traže pomoć kod pojave pshičkih teškoća nego žene. Upravo zbog toga vrlo je važno prepoznati znakove psihičkih teškoća i suicidalnosti, potaknuti muškarce na razgovor i olakšati im traženje pomoći.

 

Projekt Movember započeo je 2003. godine u Australiji, a riječ Movember nastala je kao spoj engleskih riječi moustache (brk) i November (studeni). Osnivači projekta željeli su potaknuti muškarce da puste brkove tijekom mjeseca studenog u znak podrške oboljelima od karcinoma prostate. Danas je Movember Foundation svjetski priznata nevladina organizacija koja pruža informacije i prikuplja sredstva za financiranje istraživanja i zdravstvenih projekata čiji je fokus na najvažnijim zdravstvenim problemima kod muškaraca: karcinomu prostate, karcinomu testisa te mentalnom zdravlju.  Cilj organizacije je potaknuti muškarce na redovite preventivne preglede i brigu o vlastitom zdravlju kako bi se ove bolesti na vrijeme dijagnosticirale i pravovremeno liječile.

1.0.1576:851cd9b2332af1b5bb6b3d9d00bd53fc214b6f93