Prirodno rješenje i spas za kronični gastritis - Tinktura od propolisa
Gastritis - jedna od najčešćih zdrastvenih tegoba današnjice
Gastritis je jedna od najčešćih zdrastvenih tegoba današnjice. To je upala želučane sluznice koja može biti akutna i kronična. Tegobe koje se javljaju su najčešće bolovi u gornjem dijelu trbuha, nadutost, pojava osjećaja sitosti nakon što se pojede količina hrane manja od normalne porcije, oslabljen apetit, mučnina ili povraćanje (želučani sadržaj, krv, sadržaj poput taloga kave), stolica crna kao katran ili krvava stolica te umor (ako dođe do razvoja anemije).
Navedeni simptomi mogu se javiti pojedinačno ili u različitim kombinacijama. Tegobe kod akutnog gastritisa nastaju naglo i traju kratko. S druge strane, kad tegobe traju mjesecima i godinama, tada govorimo o kroničnom gastritisu. Gastritis svakako treba liječiti, jer u suprotnom može doći do razvoja ulkusa (čira), pa i karcinoma želuca.
Više je uzroka gastritisa, a najčešći su:
- infekcija bakterijom Helicobacter pylori (H. pylori)
- lijekovi - nesteroidni antireumatici (NSAR) (tu spadaju acetil-salicilna kiselina, diklofenak, ibuprofen, ketoprofen)
- alkohol
- teške sustavne bolesti
- začini
- refluks žuči
- stres
Dodaci prehrani bazirani na pčelinjim produktima
Pčelinji proizvodi daju daleko više od glukoze. Njihov kolinergički učinak djeluje kao parasimpatički podražaj - potiče povećano lučenje hormona adrenalina iz nadbubrežne žlijezde, koji pospješuje razgradnju glikogena, i izbacivanje otrovnih tvari iz jetrenih stanica. Dakle, možemo reći da pčelinji proizvodi neizravno pospješuju, ubrzavaju i olakšavaju potrebne procese u tijelu.
Med
- sadrži brojne hranjive tvari
- diže energetski status organizma
- aktivira imunološki sustav
- ima antibakterijsko i antioksidativno djelovanje1
1Antioksidativno i antibakterijsko djelovanje meda (Z. Can, O. Yildiz, H. Sahin, E. A. Turumtay, S. Silici, S. Kolayli; Food Chemistry, 2015; T. Khalil, I. Khan, K. Ahmad, Y. A. Khan, J. Khan, Z. K. Shinwari; Journal of Traditional Chinese Medicine, 2014)
Cvjetni prah
- riznica životno važnih nutrijenata
- stimulira izmjenu tvari i održava homeostazu organizma2
- djeluje imunostimulirajuće i antioksidativno i antibakterijski2
2Polyphenols from Bee Pollen: Structure, Absorption, Metabolism and Biological Activity ( Rzepecka-Stojko, A., Stojko, J., Kurek-Gorecka, A., Gorecki, M., Kabala-Dzik, A., Kubina, R., Mozdzierz, A., Buszman, E., Molecules, 2015, 20, 21732-21749)
Propolis
- pozitivan utjecaj propolisa na probavni sustav3
- ima potencijal u liječenju gastrointestinalnih poremećaja3
- kod gastritisa pomaže ublažiti upalu i bolove3
- može se koristiti s bilo kojom kiselošću želuca, uključujući i povećanu3
3Propolis and Its Potential to Treat Gastrointestinal Disorders (Luisa Mota da Silva, Priscila de Souza, Soad K Al Jaouni, Steve Harakeh, Shahram Golbabapour, Sérgio Faloni de Andrade)
Pčelinji produkti – med, propolis i cvjetni prah imaju brojne pozitivne zdravstvene učinke.
Ako je prisutna pojačana želučana kiselina, žgaravica i slično, tada treba na par tjedana obustaviti konzumaciju svega što je slatko (jer pojačava kiselinu).
Zato se uzima Tinktura od propolisa Radovan Petrović, 3×1 čajna žličica dnevno poslije jela, prva dva tjedna. Nakon toga povećava na standardnu dozu - 3×1 jušnu žlicu dnevno sve dok se ne otkloni problem kiseline i refluksa.
Potom se uz tinkturu, otprilike nakon 2 mjeseca, u nastavku kod problema gastritisa dodaje i dodatak prehrani na bazi meda i cvjetnog praha s dodatkom kamilice, mente i sladića – Ulkomed Radovan Petrović, 1 čajna žličica ujutro i 1 čajna navečer, sve uvijek poslije jela.
Ako slatko i dalje stvara problem nadalje se uzima samo tinktura.
Prirodna terapija za gastritis može trajati 6-12 mjeseci, a rezultat je potpuni oporavak i regeneracija sluznice želuca, bez ikakvih popratnih nuspojava za vrijeme trajanja terapije. Dodatno uz rješavanje gastritisa, ova terapija će i poboljšati imunitet korisnika.