Deset zanimljivosti o komarcima

  1. Komarac je insekt koji postoji više od 170 milijuna godina. Diljem svijeta postoji preko 3000 vrsta komaraca.

  2. Ovisno o vrsti, životni vijek komaraca može varirati od nekoliko dana do nekoliko mjeseci.

  3. Najveće populacije komaraca obično se nalaze u tropskim i suptropskim područjima kao što su Južna i središnja Amerika, Afrika, Jugoistočna Azija i Australija.

  4. Komarci su važan dio ekosustava jer služe kao hrana za mnoge druge životinje poput ptica, vodozemaca i riba. Neke vrste igraju važnu ulogu i u oprašivanju biljaka.

  5. Mužjak komarca se hrani nektarom i sokovima biljaka, dok ženke komarca trebaju krv za razvoj jajašca.

  6. Ženke komarca mogu nanjušiti dah životinja ili čovjeka sa udaljenosti čak i do 50 metara. Mogu ih privući razni mirisi kao naprimjer oni koji se nalaze u znoju, parfemima i sapunima.

  7. Najaktivniji su za vrijeme zalaska sunca i tijekom noći, no ako su uvjeti pogodni mogu se aktivirati i tijekom dana.

  8. Komarci prenose mnoge bolesti uključujući malariju, žuticu, zika virus. Ako se bolesti ne liječe na vrijeme mogu biti smrtonosne. Baš zbog toga, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra ih najsmrtonosnijim životinjama na svijetu.

  9. Najučinkovitije biljne vrste koje sadrže tvari za odbijanje komaraca su limunska trava, lavanda, eukaliptus, kadulja, citronela, bosiljak, neven, pepermint, ružmarin, timijan, kopriva.

  10. Konzumacija češnjaka, agruma, banana ili celera može pomoći u smanjenju privlačnosti komaraca, ali važno je napomenuti kako hrana može smanjiti privlačnost komaraca, ali najučinkovitiji način za sprječavanje uboda komaraca je primjena repelenata za insekte i nošenje zaštitne odjeće.
1.0.1568:5ae73feed11d4649f174af7440553bb0a99dc920