Doktorica Ana Jelčić odgovara na vaša pitanja

Sva pitanja koja ste postavili doktorici Ani Jelčić prije njenog Insta live-a možete pročitati ovdje:

 

Utjecaj Mirene na mentalno zdravlje?

Mirena je istovremeno pouzdano kontracepcijsko sredstvo i terapijsko sredstvo u slučajevima obilnih menstrualnih krvarenja s većim gubitkom krvi i posljedično željeza, posebno u perimenopauzalnom periodu.

Povremeno pacijentice prijavljuju nešto niže raspoloženje ili promjene raspoloženja nakon postavljanja Mirene. Ukoliko se tijelo ne prilagodi i pacijentica se ne osjeća zadovoljno i zdravo, nakon što isključimo ostale uzroke sniženog raspoloženja, Mirenu jednostavnim i kratkim postupkom s minimalnom nelagodom, uvijek možemo izvaditi.

 

Kako postići redovite ovulacijske cikluse? Uz pravilnu prehranu, san i tjelovježbu, no do ovulacije rijetko dođe. Imate li neki savjet? Hvala!

Ukoliko su Vam životne navike uredne i osjećate se dobro u svom tijelu, može se pokušati još sa dodacima prehrani iz skupine inozitola. Svakako bih savjetovala kontrolni ginekološki ultrazvuk i savjetovanje, hormonalni i metabolički status. Ukoliko planirate trudnoću, a ovulacija izostaje, svakako se javite kako bi se isplanirala stimulacija ovulacije ili posjet supspecijalistici/u Humane reprodukcije.

 

Kako na prirodan način ublažiti dosta izražene simptome PMS-a koji traju 10-13 dana?

Mislim da sam na ovo pitanje dosta opširno odgovorila u predavanju. Ukoliko ste učinili ginekološki pregled, ultrazvuk i hormonalni status i sve je uredno, svakako preporučujem tjelovježbu, zdravu prehranu, dodatak magnezija navečer prije spavanja i istraživanje vlastitih emocija i potreba koje se kriju ispod njih te načina kako te potrebe zadovoljiti. Simptomi PMS-a značajno se smanjuju i izborom i redovitim uzimanjem kontracepcije koja odgovara Vašim potrebama.

 

Kako se nositi s bolnim i obilnim menstruacijama bez kontracepcijskih pilula?

Mislim da sam na ovo pitanje također odgovorila u predavanju. Svakako preporučujem lagano istezanje za vrijeme menstruacije i šetnje prirodom, zdravu prehranu, dobru hidraciju i dodatak magnezija navečer prije spavanja. Kao i u prethodnom pitanju, pomoći će i istraživanje vlastitih emocija i potreba koje se kriju ispod njih te načina kako te potrebe zadovoljiti, posebno u fazi ciklusa koja prethodi menstrualnom krvarenju. Ukoliko su potrebni analgetici- uzmite analgetike iz skupine NSAR i krenite ih piti čim osjetite da će nastupiti menstrualno krvarenje (u preporučenoj dozi i vremenskoj učestalosti, naravno). Tako ćete smanjiti proizvodnju prostanglandina, koji uzrokuju bol, pri samom početku menstruacije i bit će Vam potrebno manje analgetika nego ako trpite dok se bol maksimalno ne razvije.

 

Što mislite o sve kasnijoj odluci o potomstvu i koje vrijeme bi po Vašem mišljenju bilo optimalno obzirom na današnji način života (fakultet, karijera, itd.)?

Mislim da svaka žena za sebe i/ili u dogovoru sa partnerom treba donijeti svjesno odluku o trudnoći u vrijeme kad se osjeća otvorena, spremna i sigurna za takvu promjenu i odgovornost u svom životu. Ne smatram da postoji idealna dob ista za sve žene jer imamo različite potrebe, fizičku spremnost, psihološku zrelost, navike, uvjete itd. Ono što svakako podržavam je informiranje i edukacija o vjerojatnosti spontane trudnoće u različitoj životnoj dobi te o vjerojatnosti komplikacija, kako bi odluka o odgodi trudnoće, u slučaju da je žena želi, bila donešena iz svjesnog i odraslog mjesta. 

 

1.0.1573:9d4d34e247afcf778bf5b293dac882a948ea6403