SUNČANJE U TRUDNOĆI – prednosti i rizici

Tijekom trudnoće, koža trudnice postaje osjetljivija na sunčeve (UV) zrake, što povećava rizik od sunčanice, opeklina, hiperpigmentacije i raka kože. Dok umjereno izlaganje suncu donosi mnoge koristi, prekomjerno sunčanje u trudnoći, bez adekvatne zaštite, može biti štetno za zdravlje majke i djeteta.

Prednosti izlaganja suncu tijekom trudnoće

  • PROIZVODNJA VITAMINA D
    Sunčeva svjetlost je prirodni izvor vitamina D koji je ključan za zdravlje kostiju i imunološkog sustava. Vitamin D pomaže u apsorpciji kalcija i fosfata, neophodnih za rast i razvoj kostiju i zuba bebe. Kratkotrajno izlaganje suncu, najbolje ujutro ili kasno poslijepodne, može pomoći u održavanju optimalne razine vitamina D.

  • POBOLJŠANJE RASPOLOŽENJA
    Hormonske promjene tijekom trudnoće mogu utjecati na raspoloženje. Sunčeva svjetlost potiče oslobađanje serotonina, neurotransmitera koji poboljšava raspoloženje, smanjuje stres i tjeskobu, što doprinosi emocionalnom blagostanju.

  • KVALITETA SNA
    Tijekom trudnoće često je narušena kvaliteta spavanja. Izlaganje sunčevoj svjetlosti tijekom dana pomaže regulirati cirkadijalni ritam, što može poboljšati kvalitetu sna i uspostaviti zdrav ciklus spavanja i budnosti.




Rizici izlaganja suncu tijekom trudnoće

  • PROMJENE NA KOŽI
    Pretjerano izlaganje suncu povećava rizik od opeklina i pogoršanja hiperpigmentacije (melazma). Za zaštitu kože koristite kremu za sunčanje s visokim SPF – om (30 ili više), nosite zaštitnu odjeću, šešire i sunčane naočale s UV zaštitom te izbjegavajte sunce između 10 i 17 sati. Prilikom odabira preparata za zaštitu od sunca prednost dajte kremama s mineralnim filterom te širokim spektrom zaštite protiv UVA i UVB zraka.

  • pregrijanost
    Prekomjerno izlaganje suncu može dovesti do pregrijavanja i dehidracije, što povećava temperaturu majke i djeteta. Spomenuto, može se vrlo negativno odraziti na zdravlje majke i bebe. U vrijeme velikih vrućina potražite hladovinu te ne zaboravite na unos tekućine.

  • SMANJENJE KOLIČINE FOLNE KISELINE
    Neka istraživanja sugeriraju da izlaganje suncu može smanjiti razinu folne kiseline, ključne za razvoj djeteta. Nedostatak folne kiseline povezuje se s prirođenim manama, poput spine bifide.

  • RAK KOŽE
    Dugotrajno izlaganje suncu bez zaštite povećava rizik od raka kože, što je posebno važno tijekom trudnoće kada je koža osjetljivija.

Intenzivno izlaganje suncu, osobito u ranoj trudnoći, poželjno je izbjegavati.

Za sigurno izlaganje suncu i optimalan tijek trudnoće, osobito tijekom ljetnih mjeseci, pridržavajte se preporuka liječnika.

 

1.0.1618:e377e67efd4e0d20403d8eb8924a0e3ee754a964