Kako prirodno povećati energiju i vitalnost

Nema sumnje, većina nas bi voljela imati više energije kako bismo uspjeli zadovoljiti zahtjeve današnje užurbane svakodnevnice i jednostavno se osjećati vitalno i ispunjeno. Kada imamo energije produktivniji smo na poslu, imamo snage za djecu i obitelj i jednostavno smo boljeg raspoloženja te pozitivnije gledamo na svijet. No, činjenica je da je jedna od najčešćih boljki suvremenog čovjeka manjak energije i umor i to na dnevnoj bazi.

Dobra je vijest da si ipak možemo pomoći podići razinu energije i to posve prirodno, bez posezanja za kavom i čokoladom.  Prvi korak je, naravno, okrenuti se našoj prehrani.  Odabirom pravih namirnica bogatih hranjivim tvarima opskrbit ćemo tijelo potrebnim elementima za proizvodnju energije i time savladati dnevne obaveze s lakoćom.

 

Energizirajući jelovnik

Zamislite da pokušavate voziti auto u kojem nema goriva. Sasvim je jasno da je to nemoguća misija. Tako se ponaša i vaše tijelo ako mu ne pružite njegovo gorivo – hranu. No, nije svejedno kakvu vrstu goriva mu pružate.  Bazirate li se na pekarskim proizvodima i rafiniranim ugljikohidratima tijelu ćete pružiti brz izvor energije, ali i njen još brži pad.

Zato je za dugotrajni izvor energije najbolje birati uravnotežene obroke gdje se uz kompleksne ugljikohidrate i vlakna unose i proteini i zdrave masnoće.  Kompleksni ugljikohidrati kao i proteini, naime,  zahtijevaju dulju probavu, pa time pomažu stabilizirati razinu glukoze u krvi te osigurati stalnu opskrbu energijom. Cjelovite žitarice poput kvinoje, prosa i smeđe riže u kombinaciji sa mesom peradi, ribom ili jajima uz dodatak povrća i nezaobilaznog maslinovog ulja su pritom optimalna kombinacija.  Uz ovakve obroke nećete osjetiti nagli pad energije  i time ćete izbjeći čest obrazac „dizanja“  energije na nezdravi način- keksima i kavom.

 

Vitamini i minerali bitni za energiju

Kako bismo uspješno proizveli energiju potreban nam je širok spektar mikronutrijenata. Vitamini B kompleksa su pritom najpoznatiji predstavnici zbog važne uloge u oslobađanju energije, a ujedno imaju i pozitivan učinak na raspoloženje i ublažavanje stresa. Zato nedostatak vitamina B skupine za posljedicu može imati upravo nedostatak energije. No, nije bitno unijeti samo široki spektar B vitamina (od vitamina B1 i B2 do niacina, pantotenske kiseline, biotina, vitamina B6 i B12 ) već i vitamina C.

Vitamin C je poznati  imunostimulans i snažan antioksidans, no manje je poznato da je potreban i za iskorištenje masti kao izvora energije.  Stoga ne čudi kako nedovoljno vitamina C može imati za posljedicu umor i iscrpljenost. U borbi protiv umora i u stimulaciji energije važnu ulogu ima  i željezo. Poznato je da deficit željeza narušava tjelesnu aktivnost, uzrokujući umor i letargiju, smanjuje radnu sposobnost i  usporava misaone procese stoga je u prehranu poželjno uključiti namirnice bogate željezom poput mesa, ribe, mahunarki, ali i tamno zeleno lisnato povrće.

No, ponekad ni uz najbolju volju nije moguće samo prehranom osigurati dovoljno vitamina i minerala za sve potrebe organizma. To osobito vrijedi kod onih koji zbog dinamičnog životnog stila punog obaveza poput poslovnih ljudi i studenata jednostavno imaju povećane potrebe.  Tada se posezanjeza kvalitetnim vitaminsko – mineralnih preparatima koji osigurava ove nutrijente nameće kao praktičan i učinkovit način za osiguranje energije i borbe protiv umora.

Pripravci su tim veća pomoć ukoliko osiguravaju neke od biljaka koje se tradicionalno koriste kao energizirajući tonici i za prevladavanje umora, a tu sigurno možemo izdvoji macu i guaranu.

Crna maca kao pomoć za mentalni fokus i izdržljivost

Ako ste ikad bili u potrazi za prirodnim rješenjem za hormonalne disbalanse velika je vjerojatnost da ste se već upoznali s macom, biljkom nativnom za peruanske Ande. No, maca (Lepidium meyenii) ima znatno dalekosežniju primjenu od samog reproduktivnog zdravlja, a jedna od tradicionalnih upotreba veže se upravo uz povećanje energije i smanjenje umora.

Energizirajući učinak mace potvrđuje i znanost. U studiji objavljenoj 2005. godine u časopisu Anales de la Facultad de la Medicina nogometni tim grada Cusco smješten na 3400 metara nadmorske visine uzimalo je 1500 mg mace kroz period od 60 dana. Istraživački tim je pratio brzinu, kao i potrošnju kisika prije i nakon dvomjesečne primjene mace. Rezultati su pokazali povećanje tjelesnih performansi, te posebice povećanje potrošnje kisika za čak 33%. Na temelju rezultata, autori su zaključili da maca može poboljšati razinu energiju te izvedbu i to ne samo kod sportaša, već kod sviju.

Zanimljivo, maca se pojavljuje u nekoliko boja, prvenstveno žutoj, crvenoj i crnoj i svaka od njih ima ponešto drugačije farmakološko i biološko djelovanje. U kontekstu energije, najzanimljivija je možda crna maca koja se u studijama najviše povezuje uz pozitivan učinak na izdržljivost i mentalni fokus kao i pamćenje. Zahvaljujući svojim aktivnim tvarima koji su karakteristični isključivo za aktiviranu macu, a koje nazivamo makamidi,  sama maca pokazuje i neuroprotektivno djelovanje, svojstvo koje može biti od velike koristi kod svih opterećenih intelektualnim zadacima.

 

Guarana za energetski boost

Guarana je još jedan dar prirode, također karakteristična za amazonska područja s dugom tradicijom upotrebe.  Autohtono stanovništvo izuzetno je cijenilo ovo biljku upravo zahvaljujući stimulirajućem učinku pa tako postoje zapisi da su pili guranu kako bi mogli loviti dulji period bez umaranja.  Danas znamo da je za energetski boost koji pruža guarana zaslužan kofein kojeg sadrži u značajnoj količini, no čini se da najpoznatiji stimulans središnjeg živčanog sustava nije jedina aktivna tvar zaslužna za blagodati biljke.

Tako analize otkrivaju da gurana sadrži i flavanoide (katehine i epikatehine) te proantocijanidine koji pružaju dodatne pozitivne učinke na zdravlje, i to prvenstveno na pamćenje, ali i općenito kognitivne performanse kako je pokazala meta analiza objavljena ove godine u časopisu Nutrients.  Dodatno, još su Mattei i autori davne 1998. otkrili da guarana može zaštititi od tjelesnih i psiholoških posljedica stresa, dok studije na ljudima pokazuju pozitivan učinak manjih količina ekstrakta guarane na tjelesnu spremnost, otkrivajući da je riječ o uistinu čudesnoj biljci.

 

Trebate dodatnu energiju? Isprobajte B•dynamic

U današnjoj užurbanoj svakodnevici većini nam treba obilje energije za sve što smo si zacrtali za obaviti u danu, tim više ako imamo dinamičan posao, obitelj i redovito treniramo kako bismo bili i ostali fit. Tada  nam dobro dođe dodatna pomoć u vidu posebno formuliranih pripravaka krojenih upravo s ciljem povećanje razine energije i smanjenje umora. Tu se, svakako,  ističe novi pripravak u režiji kvalitetnog domaćeg proizvođača Bioandina pod nazivom B•Dynamic.

Odabir isključivo prirodnih ekstrakata tradicionalnog porijekla odlika je svih Bioandina proizvoda pa tako i B•Dynamica koji je posebno krojen da pruži dodatnu energiju kada vam je potrebna. Uz vitamine B kompleksa, B•Dynamica sadrži željezo, krom i vitamin D, ali i cijenjenu crnu macu, kao i  tjelesni i mentalni stimulans guaranu. Formulacija je dodatno pojačana supervoćem Camu camu koji je najbogatiji prirodni izvor vitamina C.  No, Camu Camu je i odličan izvor bioaktivnih fitokemikalija snažnog protuupalnog i antioksidativnog djelovanja, osobito polifenola čime pruža dodatne blagodati našem organizmu u stanjima preopterećenosti i stresa. 

B•Dynamic osigurava još jedno „skriveno oružje“, a to je L-citrulin. Riječ je o neesencijalnoj aminokiselini koju naše tijelo sintetizira, a nalazimo je primjerice i u lubenici. Ova aminokiselina uzeta u obliku pripravka im sposobnost povećati razinu dušičnog oksida, molekule s brojnim pozitivnim učincima, a jedna od zanimljivijih je poboljšanje funkcije mišića kao i smanjenje umora, svojstvo osobito korisno u treninzima. Djeluje u sinergiji s ostalim sastojcima B•Dynamica pružajući prirodni stimulans energije svima kojima je to potrebno.

 

I savjet za kraj,  za dodatnu energiju i borbu protiv umora ne zaboravite piti dovoljno tekućine, ali i boraviti u prirodi, kao i disati duboko.

 

Sandra Krstev Barać. mag.nutr. , IFMCP

1.0.1576:851cd9b2332af1b5bb6b3d9d00bd53fc214b6f93