Dojenje nije opcija? Evo što trebate znati o dojenačkim pripravcima

Iako je majčino mlijeko jedina optimalna hrana za dojenče, ne može sva novorođenčad biti dojena. U tim slučajevima jedina su preporučena zamjena za majčino mlijeko dojenački mliječni pripravci. Dojenački mliječni pripravci svojim sastavom pokušavaju imitirati majčino mlijeko. Njihov sastav podliježe strogim zakonskim mjerama, što znači da je sastav dojenačkih mliječnih pripravaka između različitih proizvođača vrlo sličan.

Što su dojenački mliječni pripravci?

Dojenački mliječni pripravci većinom se baziraju na bjelančevinama kravljeg mlijeka (sirutke i kazeina u različitim omjerima). Pripravci koji u većem omjeru sadržavaju bjelančevine sirutke sastavom su sličniji majčinom mlijeku i u pravilu su lakše probavljivi. Na tržištu postoje i dojenački mliječni pripravci koji se baziraju na bjelančevinama kozjeg mlijeka, čiji je sastav jednako vrijedan pripravcima na bazi kravljeg mlijeka.

Razlike između majčinog mlijeka i dojenačkih pripravaka

Majčino mlijeko i dojenački mliječni pripravci razlikuju se i u sastavu vitamina i mineralnih tvari, a poznato je da je apsorpcija tih tvari veća iz majčina mlijeka. Osim toga, dojenački mliječni pripravci ne sadržavaju bioaktivne tvari koje se nalaze u majčinu mlijeku.

Mnogi proizvođači dojenačkih mliječnih pripravaka nude formulacije obogaćene biološki aktivnim tvarima kao što su prebiotici, probiotici, oligosaharidi, nukleotidi i slično, a u cilju postizanja sastava što sličnijeg majčinu mlijeku. Dostupni su i različiti specijalni dojenački mliječni pripravci za dojenčad koja pati od probavnih smetnji poput kolika, tvrde stolice, izraženog refluksa i bljuckanja, koje se preporučuje koristiti u dogovoru s pedijatrom.

Budući da dojenački mliječni pripravci nisu sterilan proizvod, pripravak je potrebno pripremiti na pravilan i siguran način, kako je navedeno na pakiranju proizvoda prema uputama proizvođača. Kao i kod djece koja su dojena, preporuka je hraniti dojenče na zahtjev, a ne prema određenom rasporedu, budući da takav način hranjenja prati djetetov prirodni ritam rasta i razvoja.

Kako odabrati odgovarajući dojenački mliječni pripravak?

U bogatoj ponudi proizvoda Novalac roditelji mogu pronaći najprikladniju mliječnu hranu za svoje dojenče koja zadovoljava sve prehrambene potrebe za optimalan rast i razvoj dojenčeta. Odlikuju ih kvaliteta i klinički dokazana učinkovitost.

 Mliječna hrana Novalac proizvodi se isključivo u Europi (u Njemačkoj i Francuskoj), a svaki korak u postupku proizvodnje prolazi puno kontrolnih testova. Fizikalna, kemijska i mikrobiološka kontrola sirovina, mlijeka, vode, opreme, prerade i gotovih proizvoda na najstrožoj je razini. Sve to osigurava najvišu kvalitetu u ukupnom postupku prerade. Priča o Novalacu započela je 1991. godine, kada je skupina farmaceuta, pedijatara i znanstvenika željela istražiti nove načine rješavanja probavnih tegoba dojenčadi. Do tada su se probavne tegobe dojenčadi rješavale lijekovima, a onda se rodila ideja o prehrambenim rješenjima. Tako je Novalac prvi u svijetu razvio mliječne formule za dojenčad s funkcionalnim probavnim tegobama, a koje su danas dostupne svim majkama i bebama.

 

1.0.1620:67d76483d385e48713d75d99d0616cbc9182f60a