Zdravlje noktiju: Kako održati nokte jakima i zdravima

Nokti su ogledalo našeg općeg zdravlja. Lijepi, jaki i zdravi nokti nisu samo estetski ugodni, već su i pokazatelj dobrog zdravlja.  U ovom članku donosimo koje su najčešće bolesti noktiju te kako spriječiti oštećenja i infekcije.

Osnovna njega noktiju

  1. Hidratacija: Kao i koža, nokti trebaju hidrataciju. Koristite kreme i ulja za nokte kako biste ih održali hidratiziranima. Ulje badema ili kokosovo ulje idealni su za njegu kutikula i noktiju.

  2. Pravilna prehrana: Uravnotežena prehrana bogata vitaminima i mineralima ključna je za zdravlje noktiju. Vitamini B skupine, cink, željezo i kalcij posebno su važni za jačanje noktiju.

  3. Izbjegavajte grickanje noktiju: Grickanje noktiju može dovesti do infekcija i trajnih oštećenja. Ako imate ovaj problem, pokušajte s alternativnim metodama opuštanja ili koristite specijalne lakove za nokte koji imaju neugodan okus.

  4. Nosite rukavice: Prilikom obavljanja kućanskih poslova, osobito onih koji uključuju kemikalije ili dugotrajno izlaganje vodi, uvijek nosite rukavice kako biste zaštitili nokte i kožu ruku.

Najčešći problemi s noktima

  1. Lomljivi nokti: Nokti koji se lako lome mogu biti znak nedostatka vitamina ili minerala. Osim poboljšanja prehrane, koristite jačajuće lakove za nokte i izbjegavajte dugotrajno namakanje u vodi.

  2. Gljivične infekcije: Gljivice na noktima su česte i mogu uzrokovati zadebljanje, promjenu boje i neugodan miris. Liječite ih antifungalnim preparatima koje možete pronaći u ljekarni, a u težim slučajevima posjetite dermatologa.

  3. Urasli nokti: Urasli nokti najčešće se javljaju na palcima stopala i mogu biti vrlo bolni. Redovito podrezujte nokte ravno kako biste spriječili urastanje. Ako se problem već pojavio, potražite pomoć liječnika

 

Briga o noktima ne zahtijeva puno vremena, ali dosljednost je ključna. Redovita hidratacija, pravilna prehrana i zaštita od vanjskih utjecaja pomoći će vam održati nokte zdravima i lijepima. Ako primijetite bilo kakve promjene u izgledu ili strukturi noktiju, nemojte oklijevati konzultirati se s liječnikom. Zdravi nokti odraz su vašeg općeg zdravlja, pa im posvetite pažnju koju zaslužuju.

1.0.1618:e377e67efd4e0d20403d8eb8924a0e3ee754a964