Prva linija laksativa za liječenje zatvora u djece i odraslih

Maja Stojević, voditelj grupe proizvoda

Funkcionalni gastrointestinalni poremećaji (FGID) u dojenčadi i male djece česti su u cijelom svijetu i pokrivaju različite poremećaje povezane s kroničnim, ponavljajućim simptomima koji se mogu pripisati gastrointestinalnom traktu, ali nisu objašnjeni strukturnim ili biokemijskim abnormalnostima. Dijagnoza ovih poremećaja oslanja se na kriterije temeljene na simptomima, tzv. Rimske kriterije.

Funkcionalna konstipacija

Jedan od funkcionalnih gastrointestinalnih poremećaja je i funkcionalna konstipacija, odnosno zatvor. U većini slučajeva nema poteškoća s dijagnosticiranjem i liječenjem zatvora. Međutim, mogu postojati male razlike u definiciji zatvora. Korisna radna definicija jest da je konstipacija učestalost defekacije ≤ 2 puta tjedno te konzistencija stolice koja je tvrda, suha i poput kuglica ili sa pukotinama na površini. Rimski kriteriji za funkcionalna gastrointestinalna stanja, uključujući zatvor, razvijani su i usavršavani tijekom godina. Rimski (IV) kriteriji zahtijevaju ≥ 2 od sljedećih pokazatelja, da se javljaju najmanje jednom tjedno tijekom najmanje jednog mjeseca:

  • ≤ 2 defekacije tjedno;
  • ≥ 1 epizoda fekalne inkontinencije tjedno
  • zadržavanje položaja
  • bolno ili teško pražnjenje crijeva;
  • velika fekalna masa u rektumu;
  • i/ili stolice velikog promjera koje mogu zapriječiti toalet.

Tako da samo broj defekacija tjedno nije dovoljan pokazatelj, a s druge strane zapravo nije neophodno ni potreban za dijagnozu zatvora.

Prevalencija u male djece

Zatvor kod djece veliki je zdravstveni problem u cijelom svijetu, a globalna prevalencija je 9,5%. Često se navodi da je prevalencija u male djece veća nego u dojenčadi, što je u skladu s nedavnim nalazima iz studije retrospektivnog pregleda grafikona koja je opisala da je prosječna dob početka funkcionalnog zatvora u djece bila oko 2 godine.

Zatvor u djece se predstavlja kao smanjena učestalost stolice, čvrsta ili tvrda stolice, otežana i bolna defekacija i voljno zadržavanje stolice. Zatvor utječe na emocije, apetit i kvalitetu života oboljele djece. Konvencionalni tretmani za zatvor uključuju vježbanje navike pražnjenja crijeva, unos hrane obogaćene vlaknima, pojačano pijenje vode i tjelesna aktivnost te korištenje raznih laksativa i omekšivača stolice.

Makrogol u terapiji zatvora

Polietilen glikoli zvani i makrogoli, uključujuči i makrogol 4000 (PEG 4000) naznačeni su kao prva linija osmotskih laksativa za liječenje kroničnog zatvora u djece i odraslih. Makrogol 4000 je netoksičan, hidrosolubilni, visokomolekularni polimer, koji se ne apsorbira u gastrointestinalnom traktu nakon oralne primjene. Djeluje kao osmotski agens koji povećava sadržaj vode u stolici.

Makrogol 4000, značajna je opcija koja se dobro podnosi u liječenju zatvora. Prema nedavnim WHO i ESPGHAN/NASPGHAN smjernicama, makrogoli, kao što je makrogol 4000, indicirani su kao prva linija farmakoloških tretmana za kronični zatvor u djece i mladih ljudi i može se koristiti i kod fekalne impakcije. Takve preporuke temelje se na izvrsnim kratkoročnim i dugoročnim profilima učinkovitosti i podnošljivosti makrogola, uključujući makrogol 4000.

Makrogoli + elektroliti imaju općenito slične profile učinkovitosti. Međutim, okus makrogola 4000 općenito se preferira u odnosu na okus preparata sa makrogolima 3350 i elektrolitima. To može pomoći u poboljšanju suradljivosti pacijenata, osobito kod djece i starijih osoba, što će zauzvrat poboljšati učinkovitost liječenja kroničnog zatvora. Dodatak elektrolita na makrogol 4000 nije potreban jer nije povezan s klinički relevantnim poremećajima elektrolita.

Makrogol 4000 je učinkovitiji od laktuloze u povećanju učestalosti pražnjenja stolice i poboljšanju konzistencije stolice i drugih ishoda povezanih sa zatvorom. Kod odraslih se prednost isto daje upotrebi makrogola jer je visoka kvaliteta dokaza o učinkovitosti.

Učinkovitost makrogola:

- Bristolska ljestvica stolice u starijih osoba s kroničnim zatvorom poboljšala se s 2,5 na 4,3 u 2 tjedna

- Klinička remisija u 70% djece sa zatvorom (8-18 godina) nakon 1 tjedna

- Bolovi u trbuhu nestali su u 75% djece sa zatvorom (8-18 godina) nakon 1 tjedna

- Više od 90% djece sa zatvorom (0,5-16 godina) normaliziralo je navike pražnjenja crijeva u 3 mjeseca

WAYA Lax Junior

WAYA Lax Junior jedini je medicinski proizvod za liječenje zatvora koji sadrži makrogol 4000 u obliku oralne otopine i primjeren za dojenčad od 6. mjeseca, djecu i odrasle. Putem osmotskog mehanizma, WAYA Lax Junior regulira rad crijeva. Indiciran je za upotrebu kod:

  • Kroničnog zatvora,
  • Fekaloma, stanja dugotrajnog zatvora s nakupljanjem stolice u rektumu i/ili debelem crijevu,
  • Zatvora s epizodičnim ili kroničnim kolikama

Waya Lax Junior s odličnim okusom breskve, nježno i učinkovito rješava zatvor vaših pacijenata.

 

Literatura:

Lyseng-Williamson. Drugs Ther Perspect. 2019;35(1):49. | Abe et al. J Anus Rectum Colon. 2021 Jul 29;5(3):291-296. | Wang et al. Exp Ther Med. 2012 May;3(5):853-6. | Tabbers et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2014 Feb;58(2):258-74. | Lindberg et al. Journal of Clinical Gastroenterology, vol. 45, no. 6, pp. 483–487, Jul. 2011. | Zeevenhooven et al. Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr. 2017 Mar;20(1):1-13. | Ho et al. Singapore Med J. 2020 Feb;61(2):63-8. |Rajindrajith. World J Clin Pediatr. 2022 Sep 9;11(5):385-404.

 

 

1.0.1562:a7bae74870497a5798123d3919864cc1e73346be