Ublažavanje simptoma GERB-a

Matija Poljak, mag.pharm.

 

Svakodnevno se susrećemo sa funkcionalnim gastrointestinalnim poremećajima (FGID) kod velikog broja pacijenata, no jeste li znali da više od 40% osoba diljem svijeta ima neki od oblika FGID, što utječe na kvalitetu života i korištenje usluga zdravstvene skrbi. Funkcionalni gastrointestinalni poremećaji (FGID), ili poremećaji interakcije crijeva i mozga (gut-brain interaction), su gastrointestinalni (GI) poremećaji povezani s bilo kojom kombinacijom poremećaja motiliteta, visceralne preosjetljivosti, promijenjene funkcije sluznice i imunosnog sustava te promijenjene crijevne mikrobiote koji mogu rezultirati značajnim globalnim troškovima zdravstvene zaštite.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je poremećaj gastrointestinalnog motiliteta povezan s refluksom želučanog sadržaja u jednjak i usnu šupljinu. Identificira se kada refluks želučanog sadržaja već uzrokuje neugodne simptome i/ili komplikacije. GERB karakteriziraju dva kardinalna ezofagealna simptoma: 1) žgaravica i 2) regurgitacija (refluks). Izvanezofagealni simptomi kao što su nekardijalna bol u prsima (epigastrična), erozija zuba, suhi kašalj, laringitis i astma povezani su s GERB-om, ali nisu specifični za njega. GERB se također često povezuje s nižom kvalitetom života, lošom kvalitetom sna i smanjenom radnom produktivnošću. Komplikacije GERB-a mogu uključiti refluksni ezofagitis (najčešći), Barrettov jednjak i adenokarcinom jednjaka.

 

Pristup simptomima

Blagi, povremeni simptomi GERB-a mogu se kontrolirati samo primjenom prehrane i načina života, a oni također čine važan dodatak farmakoterapiji za umjereni do teški i komplicirani GERB. Promjena prehrane i stila života uključuje prepoznavanje i izbjegavanje precipitirajućih čimbenika uključujući:

  • Jesti manje obroke
  • Izbjegavanje problematične hrane
  • Podizanje uzglavlja kreveta (za noćne simptome)
  • Ležanje na lijevoj strani tijela
  • Prestanak pušenja
  • Gubitak težine i kod pretilih i kod zdravih ljudi

 

Ozbiljniji simptomi mogu se kontrolirati lijekovima i medicinskim proizvodima, od kojih su mnogi dostupni bez recepta. Lijekovi za simptome GERB-a uključuju:

  • Antacidi i alginat
  • Inhibitori protonske pumpe (IPP)

 

Antacidi i alginat

Sustavni pregled i meta-analiza iz 2017. utvrdili su da je alginat (obično formuliran u kombinaciji s antacidima) bolji u poboljšanju simptoma GERB-a (bilo potpuno povlačenje ili značajno poboljšanje) u odnosu na same antacide i placebo. Alginati su prirodni polisaharidni polimeri koji polimeriziraju u gel nakon kontakta sa želučanom kiselinom. Alginatne formulacije za liječenje GERB-a često se kombiniraju s antacidima kao što je natrijev bikarbonat. Komponenta natrijevog bikarbonata u formulaciji alginata oslobađa ugljični dioksid unutar alginatnog gela; to uzrokuje da gel ispliva na vrh želučanog sadržaja i formira strukturu splavi. Alginat-antacid splav tvori nesistemsku barijeru preko postprandijalnog kiselinskog džepa za smanjenje postprandijalnog refluksa kiseline. U alginat/antacid kombinaciji, brzo antacidno djelovanje djeluje istodobno s dugotrajnom alginatnom supresijom refluksa. Budući da se proizvodi na bazi alginata uzimaju često, potrebno je obratiti pozornost na unos natrija kroz formulacije sa natrij-alginatom. Kod posebnih skupina pacijenata kod kojih je potrebno smanjiti i kontrolirati unos natrija (soli) valja razmotriti primjenu proizvoda koji sadrže magnezij-alginat radi dobrobiti pacijenata i mogućih komorbiditeta. Također, proizvodi za suzbijanje refluksa na bazi alginata odobreni su za upotrebu kod trudnica za borbu protiv čestih simptoma kao što su žgaravica i regurgitacija. To nam je itekako važno u pristupu samoliječenju jer se skoro svaka druga trudnica susreće sa žgaravicom tijekom trudnoće.

Kod pacijenata sa simptomima GERB-a ne zaboravite na sluznicu jednjaka koja kod velikog broja takvih pacijenata nastrada pod utjecajem povratnog želučanog sadržaja ili aerosola (sadrži pepsin) iz želuca koji se vraća kroz jednjak i dopire čak do gornjih dišnih putova. Zbog toga je važno pobrinuti se za zacjeljivanje sluznice jednjaka za što su se prema studijama izvrsnim pokazali hijaluronska kiselina i kondroitin sulfat.

Inovativna kombinacija sastojaka u proizvodu WAYA RefluStop

WAYA RefluStop je medicinski proizvod indiciran za ublažavanje simptoma gastroezofagealnog refluksa. Zahvaljujući sinergijskom djelovanju svih sastojaka, proizvod WAYA RefluStop ima djelovanje 3 u 1. Sadržava magnezijev alginat, koji stvara fizičku barijeru kiselini u manje od 3 minute; hijaluronsku kiselinu i kondroitin sulfat, koji štite i obnavljaju sluznicu, te puferirajuća sredstva za neutralizaciju kiseline.

Svaki 4. stanovnik zapadnih zemalja ima simptome GERB-a jednom tjedno!

GERB je česta pojava, osobito kod ljudi koji žive u zapadnim zemljama. Čak svaki 4. stanovnik zapadnih zemalja ima simptome GERB-a jednom tjedno! Liječenje simptoma je učinkovito i može se pristupiti bez recepta. Dugotrajno liječenje koje propisuje liječnik ima potencijal smanjiti ozbiljne komplikacije GERB-a. Ljekarnici igraju važnu ulogu u liječenju GERB-a pomažući pacijentima da potvrde svoju dijagnozu, upućuju ih liječniku radi procjene alarmantnih simptoma i preporučuju liječenje uključujući lijekove, prehranu i savjete o načinu života.

 

Literatura:

  1. Sperber, Ami D., et al. "Worldwide prevalence and burden of functional gastrointestinal disorders, results of Rome Foundation Global Study." Gastroenterology1 (2021): 99-114.
  1. MacFarlane, Brett. "Management of gastroesophageal reflux disease in adults: a pharmacist’s perspective." Integrated pharmacy research & practice7 (2018): 41.
  1. Ali, Raja Affendi Raja, Jamiyah Hassan, and Laurence J. Egan. "Review of recent evidence on the management of heartburn in pregnant and breastfeeding women." BMC gastroenterology1 (2022): 1-10.
  1. Meteerattanapipat, Pontip, and Vorapong Phupong. "Efficacy of alginate-based reflux suppressant and magnesium-aluminium antacid gel for treatment of heartburn in pregnancy: a randomized double-blind controlled trial." Scientific reports1 (2017): 1-6.
  1. Vazquez, J. C. (2015). Heartburn in pregnancy. BMJ clinical evidence, 2015.
  1. Rettura F, Bronzini F, Campigotto M, Lambiase C, Pancetti A, Berti G, Marchi S, de Bortoli N, Zerbib F, Savarino E and Bellini M (2021) Refractory Gastroesophageal Reflux Disease: A Management Update. Front. Med. 8:765061.
1.0.1576:851cd9b2332af1b5bb6b3d9d00bd53fc214b6f93