Novo u Hrvatskoj – formula na biljnjoj bazi za bebe

Novost na tržištu je formula na biljnoj bazi sa zgušnjivačem, koja sadrži sve potrebno za zdrav rast i razvoj dojenčeta.

Što je hrana na biljnoj bazi?

Kada dojenje nije moguće, dostupna je mliječna hrana koja će osigurati adekvatan unos nutrijenata. Budući da bebe mliječnu hranu različito prihvaćaju i da nekima određena mliječna formula neće odgovarati, postoji i formula na biljnoj bazi. Što to znači?

Mliječna hrana za dojenčad većinom se proizvodi sušenjem kravljeg (neka i kozjeg) mlijeka. Na taj način dobivaju se bjelančevine životinjskoga podrijetla na koje dojenčad može biti alergična ili osjetljiva.

Alternativna hrana na biljnoj bazi s niskom alergenošću je rižina formula.

Što je hidrolizat riže?

Za formulu za dojenčad koja je napravljena na bazi riže, rižine bjelančevine ekstrahiraju se iz zrna riže. Rižine bjelančevine same po sebi nisu jako topljive pa ih proizvođač hidrolizira (razgrađuje na manje molekule) kako bi se postigla topljivost u vodi ili primjerenost za pripremu formule.

Formula s rižinim bjelančevinama prikladna je kao alternativna hrana za bebe s alergijom na bjelančevine kravljeg mlijeka.

Je li formula na bazi riže primjerena za bebe s alergijom na kravlje mlijeko? DA! Na temelju kliničkog ispitivanja 100 posto dojenčadi s alergijom na kravlje mlijeko dobro je podnijelo hidrolizat riže1 koji sadrži hidrolizirane rižine bjelančevine kao alternativnu prehranu za nedojenu dojenčad s potvrđenom alergijom na kravlje mlijeko.

Koje druge probleme može riješiti?

Osim što rješava probleme uzrokovane alergijom na bjelančevine kravljeg mlijeka formula na bazi riže koja također ne sadrži laktozu i sadrži inovativni zgušnjivač PAX® pomaže i kod drugih tegoba dojenčadi koje nisu nužno povezane s alergijom na bjelančevine kravljeg mlijeka.

Inovativni zgušnjivač PAX®smanjuje učestalost i količinu bljuckanja, normalizira stolicu, tj. regulira proljev i zatvor.1–3

Povoljan sastav bez laktoze uklanja tegobe povezane s intolerancijom na laktozu kod beba koje se mogu pojaviti kao vjetrovi, grčevi, nadutost, proljev...

Što je intolerancija na laktozu?

Laktoza je šećer koji se nalazi u svim vrstama mlijeka – majčinom mlijeku, kravljem mlijeku i većini mliječne hrane za dojenčad. U prvih nekoliko mjeseci života neke bebe možda neće u potpunosti probaviti laktozu u mlijeku, što može uzrokovati stvaranje plinova. A ako se pojave, dojenčad može postati razdražljiva, imati nesanicu itd. Srećom, prava intolerancija na laktozu kod dojenčadi vrlo je rijetka.

Koji su simptomi intolerancije na laktozu? Vjetrovi, kruljenje u crijevima, grčevi, nadutost, proljev.

Za osjetljivu dojenčad dostupne su formule za dojenčad sa smanjenim sadržajem laktoze, pa čak i bez laktoze.

Hrana na biljnoj bazi, na bazi hidrolizata riže – ne sadrži laktozu pa pomaže smanjiti tegobe povezane s intolerancijom na laktozu.

Izvori:

  1. Vandenplas et al. Eur J Pediatr. 2014 Sep;173(9):1209-16.
  2. Dupont et al. BMC Pediatr. 2016 Jul 18;16:96.
  3. Dupont et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2015 Oct;61(4):456-63.
1.0.1576:851cd9b2332af1b5bb6b3d9d00bd53fc214b6f93