Grčevi ili zahtjevno dojenče?

U prvim tjednima nakon rođenja neka dojenčad često plače, što za roditelje može biti vrlo neugodno i zabrinjavajuće. Većina roditelja brzo sama postavlja dijagnozu – njihovo dojenče ima grčeve. Ima li ih zaista? Svako dojenče plače i to je posve normalno. A koliko je plača uopće normalno?

  • Novorođenče prosječno plače od 1,5 do 2 sata na dan. Plač je raspoređen preko dana, intenzivniji je popodne.
  • Plač se do 6. tjedna života intenzivira i tada dojenče može plakati i do 3 sata na dan.
  • Plač se zatim počne smanjivati i u dobi od 6 mjeseci dojenče plače približno 1 sat na dan.

Dojenčad s grčevima i zahtjevnija dojenčad plače više. Koliko će dojenče plakati, ovisi i o njegovom temperamentu (urođenom obliku ponašanja i izražavanja emocija). Još u pedesetim godinama počelo se dijeliti dojenčad na jednostavnu, zahtjevnu i suzdržanu dojenčad. Iako jedno dojenče može imati osobine više od jedne skupine, ipak najčešće značajke jedne skupine prevladavaju. Zahtjevna dojenčad plače više nego što je normalno, razdražljivi su, nemaju redovitu satnicu hranjenja i spavanja, teško se prilagođavaju promjenama, boje se nepoznatih osoba, uznemire se zbog jakih zvukova. Iako plaču više nego obično, ipak ne postižu količinu plača dojenčadi s grčevima.

Ne postoji jasan način dijagnosticiranja grčeva, ali vrijedi Wesselin kriterij – poznat i kao »pravilo triju« (3 sata plača na dan, 3 dana zaredom i 3 tjedna zaredom). Dojenče je doduše zdravo, napreduje i plače prvenstveno kasno popodne ili rano navečer. Grčevi se javljaju oko drugoga tjedna života, a nestaju između trećeg i četvrtog mjeseca. Međutim, plač zahtjevne dojenčadi započinje nakon rođenja, a zahtjevno ponašanje ostaje čitav život.

Glavna razlika između dojenčadi koja ima grčeve i zahtjevne dojenčadi jest ta da dojenčad s grčevima nema druge značajke u ponašanju kakve pokazuje zahtjevna dojenčad. Nisu hiperaktivni, imaju ustaljenu satnicu hranjenja i spavanja. Za razliku od zahtjevne dojenčadi, dojenčad s grčevima počinje plakati bez vidljivog uzroka i jako ih je teško umiriti. Za vrijeme plača dojenčad s grčevima stišće šačice, grči nožice i savija leđa. Lice im je crveno i prave različite grimase, njihov trbuščić je napuhnut, često imaju vjetrove. Takvu dojenčad jako je teško umiriti. Hranjenje, ljuljanje i nošenje na rukama ne pomažu.

Kako razlikovati dojenče s grčevima od zahtjevnog dojenčeta

Dojenče s grčevima

Zahtjevno dojenče

Epizode plača prolaze nakon trećeg mjeseca života Epizode plača javljaju se i nakon trećeg mjeseca života
Plač traje više od 3 sata na dan, 3 dana na tjedan i 3 tjedna Dojenče obično ne plače više od 3 sata na dan
Epizoda plača ima manje, ali dugo traju Više kraćih epizoda plača
Dojenče je teško smiriti Intenzivne, negativne reakcije na jake podražaje
Normalni uzorci hranjenja i spavanja Neredovito spavanje i hranjenje
  Teško se prilagođava na promjene i rutinu


Na sreću, grčevi ili zahtjevan temperament dojenčeta ne znači bolest ili bilo kakve probleme. Razdoblja intenzivnog plača jednostavno treba prebroditi. Pokušajte nekoliko tehnika smirivanja, a predlažemo sljedeće:

  • čvršće zamatanje dekicom
  • podrigivanje
  • masaža trbuščića
  • jednoličan zvuk sličan ritmu kucanja maminog srca; npr. usisivač ili perilica rublja, tzv. bijela buka
  • ljuljanje i nošenje
  • vožnja kolicima ili autom
  • duda
  • topla kupka
  • termofor
  • probiotici
  • ako je dojenče dojeno, možda bi mama trebala izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode nekoliko tjedana
  • ako je dojenče hranjeno mliječnom formulom, zamjena mliječne formule

Ne preporučujemo sljedeće:

  • prebrzo uvođenje čvrste hrane
  • upotrebu lijekova kao što su spazmolitici, antihistaminici…
  • upotrebu biljnih pripravaka i kapi bez savjetovanja s pedijatrom ili farmaceutom

Važno je zapamtiti da kod zahtjevne dojenčadi najvjerojatnije nijedno od gornjih rješenja neće djelovati, stoga nemojte isprobavati više različitih metoda u vrlo kratkom vremenu.

Ako dojenče stvarno ne možete smiriti i ako ste iscrpljeni, prepustite ga na neko vrijeme svojim bližima. Ako ste sami, zamotajte ga u dekicu, stavite u krevetić, tiho mu recite nekoliko utješnih riječi i izađite iz sobe. Možda će dojenče prestati plakati samo od sebe. Odvojite malo vremena da se smirite.

Ako dojenče i nakon nekoliko minuta još uvijek plače, opet ga pokušajte smiriti.
Činjenica je da svako dojenče plače, neka više, druga manje. Plač nije ništa neobično i nije posljedica lošeg roditeljstva. Ništa ne radite pogrešno. Čak i najbolji roditelji imaju zahtjevnu dojenčad ili dojenčad s grčevima. Ne uspoređujte svoje dojenče s drugima. Svako je dojenče jedinstveno. Ne shvaćajte savjete drugih kao kritiku, radije se nasmiješite i zahvalite, a onda napravite onako kako sami mislite da je najbolje.

Posve je normalno da u razdoblju kada vaše dojenče puno plače budete nemirni, prestrašeni, nesigurni i ljuti. Dopustite si sve te emocije i nemojte se truditi biti savršeni.

1.0.1576:851cd9b2332af1b5bb6b3d9d00bd53fc214b6f93