Vitamini i mineralne tvari prije i tijekom trudnoće

Tena Niseteo,
dipl. inž. preh. tehn.,
klinička dijetetičarka,
Klinika za dječje bolesti, Zagreb

Uravnotežena i raznolika prehrana zdravoj ženi trebala bi priskrbiti sve potrebne makro i mikronutrijente. Nažalost, suvremeni način života vrlo često onemogućava pravilnu prehranu. Upravo zato danas na globalnoj razini govorimo o nedostatku pojedinih hranjivih tvari, i to u najvećoj mjeri željeza, vitamina D, omega-3 masnih kiselina i cinka. Žene koje planiraju trudnoću i trudnice uvijek se ubrajaju u rizične skupine za razvoj pomanjkanja mikronutrijenata, zbog čega se vrlo često predlaže suplementacija, odnosno uzimanje dodataka prehrani. 

Suplementacija – da ili ne? 

Tijekom pripreme za trudnoću osim pravilne i uravnotežene prehrane koja uključuje sve skupine namirnica savjetuje se dodatna suplementacija folatom, idealno u obliku metil folata, zatim omega-3 masnim kiselinama, a ako je riječ o zimskim mjesecima, dobrodošla je i suplementacija vitaminom D3.  

Jedan je od najvažnijih vitamina u razdoblju prije začeća folat. Nedostatak tog vitamina uzrok je poremećaja razvoja neuralne cijevi u ploda, zbog čega se dijete rodi s doživotnom anomalijom koja se naziva spina bifida (rascjep kralježnice, odnosno nepotpuno zatvaranje leđne moždine). Iz tog razloga suplementacija folatom postala je uobičajena, što je znatno smanjilo pojavnost navedenih poremećaja. Međutim, nedostatak mnogih drugih nutrijenata također može uzrokovati nepravilan tijek trudnoće i razvoj ploda. Nedostatak željeza pogađa gotovo 40 % žena te je uzrok anemije u 75 % trudnica, a nedostatak vitamina D prisutan je čak u 20 do 50 % trudnica, što se povezuje s pojavom preeklampsije (visok krvni tlak praćen bjelančevinama u mokraći) i niske gustoće kostiju u djeteta. Upravo iz tog razloga već nekoliko desetljeća postoje prenatalni nutritivni dodaci prehrani koji osiguravaju primjeren unos vitamina i mineralnih tvari ključnih za održavanje urednog nutritivnog statusa, normalne trudnoće i pravilnog razvoja ploda. 

Nedostatak ključnih nutrijenata u trudnoći

Trudnoća je jedno od najzahtjevnijih razdoblja za ženino tijelo tijekom cijelog njezinog života jer se tada povećavaju nutritivne potrebe za gotovo svim mikronutrijentima, koje se nastavljaju i tijekom dojenja. Štoviše, dnevne potrebe za pojedinim nutrijentima tijekom laktacije čak su veće nego tijekom trudnoće, primjerice vitamina A i vitamina C te cinka, joda i selena. 

Odgovarajući unos omega-3 masnih kiselina nužan je za zdravlje svakog čovjeka. Naime, nedostatak, odnosno neravnoteža omega-3 i omega-6 masnih kiselina uzrok je mnogih zdravstvenih poremećaja. Omega-3 masne kiseline djeluju protuupalno i imunomodulatorno, a kad je riječ o trudnoći, dokozaheksaenska (DHA) masna kiselina ima dokazanu ulogu u razvoju mozga i vida djeteta tijekom trudnoće i prve dvije godine života. Iz tog razloga dodaci prehrani namijenjeni trudnicama i dojiljama često sadrže DHA. 

Nedostatak omega-3 masnih kiselina, vitamina D, vitamina B12, folata i željeza povezani su s komplikacijama tijekom trudnoće te je dokazano da se njihovom prikladnom suplementacijom znatno smanjuje pojavnost preuranjenog porođaja i niske porođajne mase djeteta.

Savjetuje se da se prenatalni dodaci prehrani uzimaju prije, tijekom i nakon trudnoće. To je osobito važno u žena koje se bave intenzivnim fizičkim poslom (trenerice fitnesa, odgojiteljice, medicinske sestre...), koje provode posebne režime prehrane (veganstvo, vegetarijanstvo, LCHF ili keto prehrana) te žene koje su pod velikim psihičkim stresom zbog posla ili stila života. Uzimanjem multivitamina i minerala namijenjenih prenatalnom razdoblju smanjuje se mogućnost ulaska u trudnoću s postojećim nedostacima te razvoj deficita tijekom trudnoće i dojenja. 

1.0.1576:851cd9b2332af1b5bb6b3d9d00bd53fc214b6f93