Ubodi insekata

Dolazi lijepo vrijeme i sezona češćih boravaka u prirodi kada brojni insekti svojim ubodima i ugrizima mogu stvoriti probleme.

Insekti mogu biti otrovni (pčele, ose, stršljeni, paukovi – crne udovice) ili neotrovni (komarci, buhe, uši, stjenice, krpelji).

Otrovni insekti bodu uglavnom kada se brane  i osjećaju se  ugroženi. Pčela prilikom uboda ostavlja žalac i vrećicu s otrovom i ugiba. Ubodi otrovnih insekata uglavnom su vrlo bolni, dovode do značajnog crvenila i otoka oko mjesta uboda. Za alergične osobe, ovi ugrizi mogu biti izuzetno opasni jer mogu dovesti do anafilaktičke reakcije (ozbiljna alergijska reakcija) pa je potrebno odmah potražiti liječničku pomoć.

Neotrovni insekti hrane se krvlju - u krvotok prilikom uboda ubacuju slinu koja sprječava zgrušavanje krvi. Posljedice uboda neotrovnih insekata uglavnom su bezopasne i lokalne.

U gotovo svake osobe na mjestu uboda insekta javiti će se oteklina, bol ili svrbež i crvenilo. Dobro je  zapamtiti da češkanje na mjestu uboda dovodi do još jače iritacije. Zato je nakon uboda, u slučaju lokaliziranih reakcija, na mjesto uboda preporučljivo staviti hladni oblog te lokalno primijeniti antihistaminsku mast, poput Synopena.

 

SYNOPEN® mast brzo I učinkovito ublažava tegobe kod uboda insekata. Nakon primjene na koži mast smiruje, uklanja svrbež već za 5–10 minuta. Primjenjuje se 2 do 3 puta dnevno u tankom sloju na zahvaćenu kožu. Prednost lokalne primjene u obliku masti u odnosu na druge podloge, primjerice gel, je okluzivni efekt masne podloge, čime se produljuje vrijeme djelovanja i postiže viša koncentracija djelatne supstancije (kloropiramina) u zahvaćenom dijelu kože.

 

SYNOPEN® mast klinički je dokazana pomoć kod uboda insekata i kod koprivnjače (crveni osip promjenjive veličine i oblika sa svrbežom).

SYNOPEN® mast neizostavan je dio kućnih ljekarni već preko 30 godina!

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika. Synopen® mast nanosi se na kožu i sadrži kloropiramin. Datum sastavljanja: svibanj 2023. SYNP-HR-00006

 

1.0.1568:5ae73feed11d4649f174af7440553bb0a99dc920