Alergija na sunce

Poznate su nam alergije na određenu vrstu hrane, na neke biljke ili lijekove no alergijske reakcije u obliku osipa ili crvenila mogu se pojaviti i nakon izlaganja suncu. To je poznato pod nazivom alergija na sunce ili polimorfna erupcija svjetlosti (PLE).

Budući da nam se približavaju ljetni mjeseci, treba probuditi svijest populacije o problemu štetnog  sunčevog zračenja pa sve o alergiji na sunce, njezinim simptomima i zaštiti možete pročitati u nastavku teksta.

 

Što je alergija na sunce?

Alergija na sunce je reakcija imunosnog sustava na UV zračenje najčešće u obliku osipa  i crvenila popraćenih svrbežom. Učestalija je kod osoba svjetlije puti i kad se jednom pojavi, najčešće se ponavlja i svake iduće godine. Danas se još ne može objasniti zašto neki ljudi imaju alergiju na sunce, ali se pretpostavlja da uzrok leži u genetskoj predispoziciji i vanjskim čimbenicima kao što su npr. uzimanje nekih lijekova i kozmetičkih proizvoda, razne autoimune bolesti i slično.

Simptomi alergije na sunce

Simptomi alergije na sunce uglavnom se javljaju na mjestima koja su izložena sunčevom zračenju te se razvijaju u roku od nekoliko minuta do nekoliko sati. Najčešće zahvaćena područja su dekolte i vrat, ruke i gornja strana šake, koljena i potkoljenice.  U većini slučajeva pojavljuje se osip popraćen svrbežom, a ponekad može doći do glavobolje, mučnine i drhtavice. U težim slučajevima osipa od sunca popraćenim  mjehurićima mogu biti zahvaćena područja koja su zaštićena odjećom.

Alergija na sunce kod djece

Alergija kod djece većinom se pojavljuje na području glave, ramena i vrata  u obliku prištića, točkica i mjehurića. Budući da su djeca puno osjetljivija na sunčevo zračenje, trebala bi boraviti u hladu, ne izlagati se suncu u periodu od 10 do 17 sati, nositi šešire i naočale te nanositi kreme sa visokim zaštitnim faktorom koje su pogodne i za najosjetljiviju kožu La Roche-Posay Anthelios DERMO-PEDIATRICS Gel Wet Skin za osjetljivu dječju kožu .

Ukoliko dođe do pojave crvenila i osipa nakon izlaganja suncu, da se smiri upalna reakcija kože mogu se koristiti oblozi fiziološke otopine ili oblozi i sprejevi termalne vode namijenjene osjetljivoj koži. Mogu se kupiti kreme i lijekovi koji ublažavaju alergijsku reakciju, a dostupni su u ljekarnama bez recepta kao npr. FENISTIL gel i Rinolan Alerg 10 mg. Ako osoba primijeti oticanje u području glave i vrata uz popratnu malaksalost i promuklost treba se odmah obratiti liječniku. U većini slučajeva nije potrebna liječnička intervencija ako se primjene sve moguće mjere predostrožnosti.

Kako spriječiti alergiju na sunce?

Alergija na sunce može se spriječiti ukoliko se koža zaštiti kremama sa visokim zaštitnim faktorom poput La Roche-Posay Anthelios Gel Wet Skin za osjetljivu kožu SPF50+ te se redovito obnavlja. Trebalo bi izbjegavati izlaganje suncu u periodu od 10 do 17 sati te se držati hlada. Također, preporuka je nositi fotozaštitnu odjeću i naočale. Nadalje, savjetuje se uzimanje dodataka prehrani koji imaju dokazanu učinkovitost u sprječavanju alergijske reakcije na sunce (beta karoten, astaksantin, Porphyral HSP). Astaksantin (jači od beta karotena) i beta karoten su antioksidansi koji popravljaju oštećenja nastalih UV zrakama te se trebaju početi uzimati na vrijeme, tj. prije ljetnih mjeseci barem 12 tjedana u kontinuitetu Solgar Astaksantin 5mgSolgar Beta karoten prirodni . Porphyral HSP je patentirani ekstrakt iz alge Porphyra umbilicalis koji štite stanice od različitih „napadača“.

Probudi svijest!

Pojedinci alergični na sunce sigurno drukčije gledaju na dugotrajno izlaganje suncu jer su svjedoci brzih reakcija koje može izazvati neoprezno izlaganje suncu. Koža je organ koji pamti i današnje neodgovorno ponašanje dolazi na naplatu u starijoj dobi u obliku karcinom kože ili drugih oštećenja. Danas je trend biti što tamniji pa treba probuditi svijest populacije o posljedicama u kasnijoj dobi što zahtijeva veliki trud zdravstvenih djelatnika kao i svakog pojedinca.

1.0.1598:8021340242a7126aaf98b0e85f9438f4543920c4