Kako se zaštiti od sunca

Vodič kroz SPF proizvode i ublažavanje opeklina

Dolaskom toplijih dana i porastom dnevnih temperatura sigurno ste se zapitali možete li se izlagati suncu bez štetnih učinaka na zdravlje.

Sunčevo zračenje sadrži nevidljivo ultraljubičasto (UV) zračenje pa dugotrajno izlaganje  bez adekvatne zaštite   može dovesti do opeklina i crvenila što povećava rizik od karcinoma kože. Nadalje,  može dovesti do oštećenja imunosnog sustava kao i oštećenja oka. Intenzitet UV zračenja iskazuje se UV indeksom  te se često objavljuje ljeti u vremenskim prognozama kako bi se informirala javnost o intenzitetu zračenja.  Iznimno je važno adekvatno zaštiti i pripremiti kožu prije izlaganja suncu kako bi se spriječile negativne posljedice.

U nastavku teksta možete pronaći savjete o zaštiti kože prije izlaganja suncu, koje SPF proizvode odabrati i što koristiti ukoliko ipak dođe do opeklina.

Što je SPF i zašto je važan?

SPF ( sun protection factor) označava koliko vremena možemo provesti na suncu bez pojave opeklina, tj. to je omjer vremena potrebnog za nastanak opeklina od sunca na zaštićenoj koži i vremena potrebnog za pojavu crvenila na nezaštićenoj koži. Što je veći SPF, veća je i zaštita od sunca. Kod krema sa SPF bitno je da se nanose ravnomjerno i u dovoljnoj količini više puta dnevno (pogotovo nakon kupanja, brisanja ručnikom, znojenja),  a većina ljudi nanosi premalu količinu te koža nije prikladno zaštićena. Da se kompenzira manja količina, uvijek se preporučuju kreme sa većim zaštitnim faktorom (SPF 30 ili 50).

Kako se pravilno nanose sredstva za zaštitu od sunca?

Kako bi se nanijela dovoljna količina zaštitne kreme, postoji tehnika „pravilo čajne žličice“. Prema toj tehnici, aplicira se otprilike jedna čajna žličica kreme na lice i vrat, dvije žličice na torzo (prednji i stražnji), jedna žličica na svaki gornji ekstremitet i dvije žličice na svaki donji ekstremitet. Nadalje, bitno je i vrijeme apliciranja. Poželjno je nanijeti zaštitni faktor 15 – 30 minuta prije izlaganja suncu (organski filteri) da se formira zaštitni sloj i par minuta (poželjno 10 minuta) prije oblačenja. Nanositi kremu najmanje svaka dva sata. Nakon kupanja ili znojenja treba ponovno nanijeti zaštitnu kremu.

Vrste proizvoda za zaštitu od sunca

Kreme za zaštitu od sunca u svom sastavu mogu imati organske (kemijske) i / ili fizikalne (mineralne) zaštitne filtere. Kojem filteru dati prednost?

Organski filteri apsorbiraju UV zračenje dok fizikalni djeluju kao fizikalna barijera koja odbija UV zračenje. Organski filteri su prihvatljiviji jer su rjeđe teksture i lakše se razmazuju te je potrebno nanijeti manju količinu proizvoda. S druge strane, njihov nedostatak je što se moraju nanositi 20 minuta prije izlaganja suncu i imaju veći mogućnost iritacije te ih je potrebno češće nanositi. Sve je veći broj alergijskih reakcija na njih, a posebno osjetljivo skupina su trudnice, dojilje i djeca.

Mineralni filteri nisu toksični i ne ulaze u kožu te štite neposredno nakon nanošenja. Imanju manju mogućnost iritacija pa su pogodni za osjetljivu kožu i rijetko izazivaju alergijske reakcije. Nadalje, ne dolazi do zagrijavanja kože uslijed kemijske reakcije. Mineralni filteri ostavljaju bijeli trag na površini kože pa su se češće znali izbjegavati, ali su danas prihvatljiviji zbog prisutnosti nanočestica.

Kako odabrati pravi SPF?

Prilikom odabira proizvoda za zaštitu od sunca, važno je prilagoditi preparat individualnim potrebama kože.

Ako je vaša koža suha, možete odabrati kremu koja će hidrirati kožu i pružiti zaštitu od sunca kao što je La Roche-Posay Anthelios . Anthelios UV mune 400 hidratantna krema SPF50+ ne ostavlja bijele tragove, pogodna je osjetljivu i reaktivnu kožu, ne pecka pa je sigurna i za područje oko očiju. Također, za suhu kožu prikladna je i Photoderm krema SPF50+ jer je neljepljiva, nemasna, bez parfema i nekomedogena.

Ako je vaša koža masna ili sklona aknama, birati proizvode koji reguliraju sebum i ne začepljuju pore. Izbor kreme za takvu kožu je Bioderma Photoderm AKN Mat SPF30, 40ml. To je matirajuća krema s aktivnim sastojcima koji ograničavaju pojavu nepravilnosti.  Nadalje, još jedan preparat prikladan za masnu kožu je La Roche-Posay Anthelios UVMune 400 Oil Control .

Ako želite spriječiti preuranjeno starenje kože, koristit preparate s aktivnim sastojcima koji će spriječiti fotostarenje kao što su Eucerin fluid SPF50 Photoaging Control , La Roche-Posay Anthelios Age Correct krema.

Ako su na vašoj koži vidljive tamne mrlje, prednost dati proizvodima koji će spriječiti vidljivost i smanjiti njihovo ponovno pojavljivanje La Roche Posay Anthelios Pigment Correct Light SPF50+.

 

Kako djecu zaštiti od sunca?

Dječja koža se jako razlikuje od kože odraslog čovjeka (tanka je i osjetljiva) pa je ključno zaštiti kožu od štetnog djelovanja sunčevih zraka. Djeca su iznimno fotoosjetljiva i imaju veći rizik od dobivanja sunčanice. Bebe mlađe od 6 mjeseci starosti ne izlagati suncu i ne preporučuje se korištenje kreme sa zaštitnim faktorom. Ukoliko se mora koristiti dječja krema za zaštitu od sunca, može se staviti mala količina SPF 15 na izložena mjesta suncu kao što su ruke i lice (npr. prilikom vožnje kolicima).

Top 3 kreme za zaštitu djece

Preporučuju se kreme s mineralnim filterima (Bioderma Photoderm Pediatrics Mineral SPF 50+ - pogodna i za atopičnu kožu) jer ne iritiraju osjetljivu kožu djece i rijetko izazivaju alergijske reakcije. Suvremena tehnologija je poboljšala prihvatljivost jer ne ostavljaju jako bijele tragove. Za djecu se preporučuju kreme s najvišim faktorom 50+. LRP Anthelios Dermo Pediatrics baby lotion SPF 50+, također je prikladan za osjetljivu i atopiji sklonu dječju kožu kao i Eucerin SUN Sensitive protect KIDS trigger sprej.

Kako ublažiti opekline od sunca

Neoprezno izlaganje kože suncu, bez zaštite, može izazvati opekline, tj. crvenilo koje se javlja na izloženim i nepokrivenim mjestima kože. U tom slučaju prekinuti izlaganje UV zračenju, piti puno tekućine, a kožu  hladiti gelovima, kupkama i oblozima te mazati preparatima koji sadrže dekspantenol i ostale tvari koje obnavljaju kožu Neoviderm – emulzija za kožu . Za ublažavanje svrbeža preporuča se upotreba gela koji sadrži antihistaminik (Fenistil). Različite termalne vode su također neizostavan preparat za ublažavanje opeklina od sunca jer hlade, vlaže i pružaju osjećaj ugode (IMPORT LRP-TERMALNA VODA)  . Aloja (Aloe Vera) prirodni je gel koji brzo pomaže kod opeklina jer vlaži kožu i potiče obnavljanje.  Gel treba nanositi više puta dnevno, a može se staviti na 10-20 minuta u hladnjak prije nanošenja kako bi se povećao učinak hlađenja (Aloe vera gel vitamin E i ulje čajevca) . Riblja mast  sadrži riblje ulje i vitamine A i D koji pospješuju obnavljanje kože, a nanosi se 2 do 3 puta dnevno.

 

Sunčevo zračenje, osim negativnih utjecaja, ima i pozitivne učinke jer potiče sintezu vitamina D, popravlja raspoloženje i umiruje um. Međutim, ukoliko se koža adekvatno ne zaštiti može doći do dugoročnih i negativnih posljedica. Svaki put prije izlaganja suncu, stavite kremu sa zaštitnim faktorom koja odgovara vašem tipu kože te redovito obnavljajte, ali nemojte preskakati nanošenje za vrijeme oblačnih dana jer štetno UV zračenje prodire i kroz oblake. Također, izbjegavajte izlaganje suncu u periodu od 10 do 16 sati, nosite šešir i sunčane naočale te pijte puno tekućine.

               

1.0.1598:8021340242a7126aaf98b0e85f9438f4543920c4