Nutricionistica Angelina Paić odgovara na vaša pitanja

Sva pitanja koja ste postavili nutricionistici Angelini Paić, a nisu odgovorena u Insta live-u možete pročitati ovdje:

 

Pozdrav, kako bi izgledao nutritivno izbalansiran obrok za djecu vegetarijance? Hvala i lp

Osobno se ne bavim dječjom prehranom i dijetoterapijom. No, savjetovala bih roditelje da posebnu pažnju posvete u fazi intenzivnog rasta i razvoja djece, rizicima od nutritivnih deficita kao što je vitamin B12, željezo, vita. D, cink, kalcij, esencijalni  proteini. Roditelji trebaju biti dobro educirani te imati vremena za pripremu i komplementiranja proteina. Kombinacija žitarica i mahunarki, uključiti jaja i mliječne proizvode, unositi zdrave masti, orašastih plodovi, sjemenke, jako je važna raznolikost. Tako da bi izbalansiran obrok ovisno o dobu, spolu i rastu te aktivnosti djeteta sadržavao adekvatan unos svih esencijalni proteina, masti i ugljikohidrata.

 

Kako se udebljati i dobiti na masi tijela? Imate li savjete?

Ako govorimo o masi kao mišićima važan je adekvatan ukupni energetski unos. Često je fokus samo da se unosi dovoljno proteina, no zaboravljamo da prvo moramo biti u kalorijskom suficitu. Ako je on zadovoljen prelazi se na makronutrijente ( dosta je fokus na unosu proteina), vrijeme unosa te kombinacije.

 

Da li zagovarate stajalište da nam krvna grupa može dosta toga reći koja hrana nam najviše odgovara?

Ne, jer to spada u pseudoznanost i nemamo istraživanja koja podupiru ovu  hipotezu postavljenu sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća. Mislim da je knjiga izašla 1996. Dijeta po krvnim grupama temelji se isključivo na zapažanjima autora. Rezultati i tvrdnje u vezi s prehranom nisu izmjereni niti dokazani kao uspješni u kliničkom ispitivanju ili istraživačkoj studiji.

 

Kakvu prehranu preporučate za osobe koje boluju od dermatomiozitisa?

Multidisciplinarna suradnja između liječnika i nutricionista u vašem slučaju bi bila nužna. Svaki spektar autoimunih oboljenja zahtjeva individualan rad.

 

Imam Hashimoto i na visokim sam dozama Eutyroxa. Nisam mijenjala prehranu. Bi li ipak trebala?

Bilo bi nužno mijenjati navike i uvjete u kojima ste oboljeli jer vas neće odvesti do boljeg stanja. Mnoge komponente hrane igraju značajnu ulogu u optimizaciji rada štitnjače. Nutrijenti u fokusu su jod, vitamin D ( Međutim kako nedostatak 90% oboljelih od Hashimota pati od nedostatka vitamin D. Još uvijek nije jasno da li je nedostatak uzrok ili posljedica bolesti.), B12, selen, no i suvišak određenih nutrijenata može potaknuti ili pogoršati simptome, dodatke prehrani nemojte konzumirati na svoju ruku, posavjetujte se s liječnikom ili nutricionistom. Autoimuna oboljenja zahtijevaju personaliziranu prehranu.

Povrće poput brokule, cvjetače i kupusa prirodno sadrže goitrogene spojeve koji mogu ometati sintezu hormona štitnjače. Međutim, danas se zna da se goitrogeni spojevi gube kuhanjem pa čak i samim blanširanjem tako da se ovo povrće treba izbjegavati samo u sirovom obliku.

Preporuka je umjereni unos fermentiranih sojinih proizvoda.

Adekvatan unos aminokiseline tirozin također ima važnu ulogu u regulaciji funkcije štitnjače pa prehrana ne smije biti manjkava proteinima.

Gluten  je česti uzrok uzrok pogoršanja simptoma te se često savjetuje provoditi bezglutensku prehranu.  Također je često prisutna intolerancija na mliječne proizvode i jaja.

 

Kako najlakše izbaciti gluten iz prehrane?

Dobrom edukacijom i planiranjem. Potrebno je educirati se koje bezglutenske namirnice su adekvatna zamjena kako bi izbjegli nutritivne deficite. Srećom je danas je tržište puno kvalitetnih i cjenovno prihvatljivih bezglutenskih proizvoda pa uz dobro planiranje ta tranzicija može proći jednostavno i bez problema.

 

Koju prehranu biste savjetovali kod rozacee?

Rozacea kao i većina kožnih promjena je povezana s disbiozom crijevnog mikrobioma. Te je rad na uspostavljanju eubioze ključan.  Epidemiološke studije su dovele u vezu infekciju bakterijom H.pylori s razvojem rozaceje. Smatra se kako H.pylori može potaknuti imunološki sustav na proizvodnju velikog broja upalnih tvari koje uzrokuju pogoršanje stanja kože te stručnjaci ističu kako je liječenje  H.pylori važan kotačić u terapiji. Iako je potrebno provesti još studija, u oboljelih od rozaceje svakako valja razmotriti mogućnost bakterije H.pylori .

Do danas je identificirano nekoliko namirnica koji su najčešći okidači bolesti poput mlijeka i mliječnih proizvoda, alkohola, ljute hrane, čokolade, umaka od soje, kvasca kao i vruća hrana i napitci. Ipak koja će hrana izazvati simptome je strogo individualno zbog čega je u slučaju ove kronične kožne bolesti topla preporuka voditi dnevnik prehrane te bilježiti reakciju kože. Namirnice nakon kojih dolazi do pogoršanja simptoma potrebno izbaciti iz prehrane.

 

Imam križne alergije. Teško mi je sastaviti prehranu zbog puno odricanja. Gdje početi?

Postoje mjere koje svatko s križnim reakcijama (uz standardne mjere obrane od alergije na pelud) možete poduzeti, kako bi smanjili svoj rizik od opasnih alergijskih reakcija.

Namirnice koje su vam dokazane da su u križnoj reakciji najbolje je ne konzumirati.

Konzumirajte kuhano i pirjano voće i povrće jer se termičkom obradom gube učinci križne alergije

izbjegavajte sporne namirnice u cjelovitom obliku. Način pripreme ribanjem, cijeđenjem soka smanjit će se alergeni potencijal. Izbjegavajte alkohol i intenzivnu tjelovježbu jer mogu pojačati simptome križne reakcije.

 

Pozdrav! U kojoj mjeri prehrana i stil života mogu utjecati na disbalans hormona i potpuni gubitak mjesečnice?

Amenorea dolazi zbog stila života – pretjerano sniženi/povišeni indeks tjelesne mase, stres, intenzivan tjelesni napor i vježbanje mogu utjecati na menstruacijski ciklus. Na hormone utječe izbor namirnica, način na koji ih jedemo, kada, koliko spavamo, krećemo li se te kako se nosimo sa stresom. Sve su to kritične točke na koje trebate utjecati i mijenjati loše navike.

 

Može li se planom prehrane koji sastavi nutricionist riješiti dijabetes tipa 2?

Dijabetes tipa 2 gotovom uvijek možemo prevenirati ili odgoditi oboljenje prehranom. Ako ste oboljeli od dijabetesa tip 2 uz gubitak viška kilograma, adekvatnu prehranu, suplementaciju i tjelovježbu možete si pomoći kontrolirati zdrave razine šećera u krvi kod nekih ljudi i bez terapije. No uz strogu kontrolu i nadzor liječnika i nutricionista. Nikako na svoju ruku.

 

Poštovanje nutricionistice, imam Crohna i zahvaćeno mi je 20 cm tankog crijeva. Pitam za prehranu.

Pristup pacijentu je individualan, što znači da je vrlo teško napraviti univerzalnu dijetu za sve oboljele i povući crtu između dopuštenih i zabranjenih namirnica, jer nekim bolesnicima pojedine namirnice odgovaraju, dok ih drugi ne podnose.

Kontrolirati razinu vitamina D, željeza i B12 u organizmu kako bi odredili adekvatnu dozu za suplementaciju jer je često prisutna malnutricija. Jesti što manje procesuiranu hranu. Potrebna je protuupalna individualna prehrana. Najbolje voditi dnevnik te detektirati namirnice koje vam smetaju te u dogovoru s nutricionistom naći adekvatnu zamjenu. Suplementacija protuupalnim nutrijentima omega 3 masnim kiselinam i cinkom isto se pokazala korisnom.
Hranu bi trebalo birati prema vlastitim tjelesnim reakcijama, tj. izbaciti iz prehrane namirnice koje uzrokuju pogoršanje bolesti i opće upute: izbaciti alkohol, gazirane napitke, kavu i cigarete.

Hranu treba uzimati u više manjih obroka, svaka tri do četiri sata. Izbjegavati: masna, pržena i pohana jela. Smanjiti unos jednostavnih ugljikohidrata (rafinirani šećer). Izbjegavati voće s visokim udjelom šećera (ananas, grožđe, lubenica, suho voće). Izbjegavati namirnice s visokim udjelom vlakana (mekinje, raž, kelj, poriluk i sl.), jer vlakna mogu biti uzrokom grčeva, plinova i proljeva. Smanjiti unos mlijeka, a povećati unos fermentiranih mliječnih proizvoda (kefir). Paziti na hidrataciju i piti dovoljno vode ( barem 8 čaša dnevno)

 

Pozdrav, zanima me koje namirnice je najbolje uvrstiti kako bi se lakše počelo dobivati na težini. Hvala!

Namirnice bogate proteinima (meso, jaja, riba, mliječni proizvodi), namirnice bogate mastima (maslinovo ulje, namazi od orašastih plodova, ugljikohidratima: tjestenina, riža, batat, mliječni proizvodi, mahunarke.  Voće poput banane, avokada, grožđa. Jesti često i smireno.

1.0.1573:9d4d34e247afcf778bf5b293dac882a948ea6403