Zdravlje jetre - kako si pomoći nakon blagdana?

zdravlje jetre

Blagdansko vrijeme donosi češća obiteljska okupljanja te zajednička druženja uz obrok. Tijekom blagdana najčešće se konzumiraju veće količine hrane nego uobičajeno, pripremaju se posebna jela i kolači, a najčešće se radi o masnoj hrani s visokim udjelom soli, hrani bogatoj šećerima, zaslađenim pićima te alkoholu.  Funkciju čišćenja organizma od štetnih tvari iz hrane i okoliša ima jetra. Jetra je jedan od najvažnijih organa u kojem se odvijaju procesi detoksikacije organizma, odnosno pretvaranja štetnih tvari u one manje štetne koje će se lakše izlučiti iz organizma. Osim čišćenja organizma jetra ima brojne važne funkcije, poput održavanja razine glukoze u organizmu, apsorpcije, probave i skladištenja masti, ugljikohidrata i proteina, pohrane vitamina, sinteze kolesterola te izlučivanja žuči. Najveći neprijatelji naše jetre su prekomjeran unos i nakupljanje masti u jetri te prekomjeran unos alkohola što posljedično može dovesti do oštećenja jetrenih stanica i bolesti jetre. Bolesti jetre podrazumijevaju oštećenje stanica jetre, tkiva, strukture ili funkcije jetre, a takva oštećenja mogu biti posljedica djelovanja različitih kemikalija i toksičnih spojeva, mikroorganizama poput bakterija, virusa ili parazita, autoimunih bolesti te prekomjerne konzumacije alkohola. Ne-alkoholna masna bolest jetre (engl. nonalcoholic fatty liver disease, NAFLD) danas je jedna od najčešćih bolesti jetre, a posljedica je prekomjernog nakupljanja triglicerida u jetrenim stanicama što pokreće kaskadu upalnih procesa i oštećenje jetrenih stanica.

Suhi ekstrakt iz biljke sikavice (lat. Silybum marianum), silimarin, tradicionalno se stoljećima koristi kao prirodni lijek za bolesti jetre. Silimarin je zajednički naziv za skupinu flavonoidnih spojeva silibina, izosilibina, silidianina i silikristina. Njegovo djelovanje temelji se na inhibiciji lipidne peroksidacije, sprječavanju lančanih reakcije peroksidacije te inhibiciji stvaranja prostagladnina čime se smanjuju upalni procesi u tkivima i posljedično oštećenje stanica. Silimarin ima sposobnost specifičnog vezanja na receptore na membrani jetrenih stanica, čime se sprječava vezanje toksičnih tvari, a osim na membranu jetrenih stanica, silimarin djeluje i na jezgru u kojoj potiče sintezu proteina i na taj način ubrzava regeneraciju oštećenih stanica jetre. Silimarin, osim u različitim dodacima prehrani, na hrvatskom tržištu registriran je kao tradicionalni biljni lijek koji se primjenjuje kao potporna terapija za ublažavanje poremećaja funkcije jetre vezano uz kronični hepatitis B i C, cirozu jetre te alkoholnu bolest jetre kod odraslih ljudi, a može se kupiti bez liječničkog recepta. U dodacima prehrani silimarin je vrlo često u kombinaciji s listom artičoke. List artičoke potiče bolje stvaranje i lučenje žuči što omogućava pojačanu razgradnju kolesterola te olakšava rad jetre i pospješuje probavu masnih obroka. Djelatne tvari iz lista artičoke, cinarin i klorogena kiselina, pokazale su snažan antioksidativni učinak kojim štite jetrene stanice od oštećenja nastalih slobodnim radikalima. Osim na jetru, artičoka djeluje na kardiovaskularni sustav gdje sudjeluje u prevenciji stvaranja aterosklerotskih plakova, a istraživanja su pokazala i pozitivan učinak na probavni sustav i smanjenje simptoma dispepsije, nadutosti i proljeva. Osim biljnih lijekova i dodataka prehrani, omega-3 masne kiseline, posebice EPA (eikozapentaenoična) i DHA (dokozaheksaenoična), koje nalazimo u ribljem ulju te ALA (alfa-linolenska) iz biljnih izvora, sve se češće spominju kada je riječ o zdravlju kardiovaskularnog sustava. Ove se esencijalne kiseline ne mogu sintetizirati u organizmu, zbog čega je nužno da se u dovoljnim količinama unose putem hrane ili suplementacijom. Brojne studije pokazale su važnost omega-3 masnih kiselina u fetalnom razvoju, prevenciji makularne degeneracije, očuvanju kognitivne funkcije i mentalnog zdravlja te prevenciji kardiovaskularnih i malignih bolesti. Pokazalo se da suplementacija omega-3 masnim kiselinama djeluje na sniženje razine triglicerida u serumu, a EPA i DHA dodatno pokazuju pozitivan učinak na sniženje krvnog tlaka i smanjenje stvaranja aterosklerotskih plakova u krvnim žilama. Iako mehanizam djelovanja nije u potpunosti razjašnjen, smatra se da inhibiraju sintezu triglicerida u jetri i potiču njihovu razgradnju čime u konačnici dolazi do smanjenja triglicerida u serumu.

Antioksidansi su, zbog svoje sposobnosti neutralizacije slobodnih radikala, vrlo često sastavni dio kombiniranih dodataka prehrani za potporu zdravlja jetre. Oksidativni stres i nastanak slobodnih radikala u organizmu može biti potaknut stresom, prekomjernim unošenjem alkohola i nezdrave hrane, pušenjem, ali i drugim faktorima, a prevelika količina slobodnih radikala u organizmu dovodi do oštećenja stanične membrane, proteina, lipida i DNA te posljedično do oštećenja čitavih organa. Najčešći antioksidansi u dodacima prehrani su vitamini A, C i E, koenzim Q10 te minerali bakar, cink i selen. Osim u dodacima prehrani, velik broj molekula s antioksidativnim potencijalom  nalazimo i u hrani, posebno u voću, povrću, mahunarkama, cjelovitim žitaricama, maslinovom ulju, crnom i zelenom čaju te vinu. Navedene su namirnice osnova mediteranske prehrane zbog čega se vrlo često upravo mediteranski tip prehrane preporuča za smanjenje tjelesne težine, prevenciju dijabetesa tipa 2, kardiovaskulanih bolesti i metaboličkog sindroma. Tijekom blagdana većina ljudi ipak će se teško suzdržavati od blagdanskog stola, ali zato se novogodišnje odluke uglavnom odnose na promjenu prehrane i vježbanje uz suplementaciju dodacima prehrani pomoću kojih će očistiti organizam.

1.0.1573:9d4d34e247afcf778bf5b293dac882a948ea6403