NUTRIPHARM® LAKSOL – broj 1 za liječenje zatvora

Zdrav probavni sustav od velike je važnosti za cjelokupno zdravlje i kvalitetu života. Statistike pokazuju kako od zatvora povremeno pati i do 30% stanovništva, od čega su čak dvije trećine žene.

Redovita probava ovisi o prehrani, dobi, dnevnim aktivnostima i stilu života, a najčešći uzroci zatvora su  neredovita i nepravilna prehrana siromašna vlaknima, nedovoljni unos tekućine, nedostatak tjelesne aktivnosti te nagle promjene u načinu života, primjerice putovanja. Zatvor je česta nuspojava uzimanja lijekova; bolesti poput dijabetesa, hipotireoze, Parkinsonove bolesti, multiple skleroze i upalnih bolesti crijeva mogu izazvati zatvor, a također česta je pojava u trudnoći.

Promjena životnih navika može dovesti do poboljšanja a preporučuje se uravnotežena prehrana bogata vlaknima, dovoljan unos tekućine, osobito vode te redovita tjelesna aktivnost.

Ukoliko je ipak potrebno liječenje zatvora, postoji nekoliko različitih tipova laksativa koji u tome mogu pomoći. Nutripharm® Laksol pripada skupini osmotskih laksativa koji djeluju tako što navlače vodu u crijeva čime omekšavaju stolicu. Djelatna tvar u Nutripharm® Laksolu je makrogol,  čije je djelovanje potvrđeno u više kliničkih studija visokog standarda. Makrogol je molekula koja djeluje putem osmotskog mehanizma tako što navlači vodu u crijeva čime podmazuje i omekšava crijevni sadržaj. Za liječenje zatvora koriste se doze 10-20 g, a učinak se može očekivati tijekom 24 sata. Ne apsorbira se i ne fermentira u crijevima tako da ne uzrokuje vjetrove i nadutost, a također ne izaziva grčeve, bolove i vodenaste stolice. Može se koristiti kontinuirano nekoliko tjedana pa je prikladan za upotrebu kod kronične konstipacije. Prema smjernicama Svjetske gastroenterološke organizacije makrogol je prvi izbor za liječenje zatvora.

Nutripharm® Laksol je makrogol broj 1 za liječenje akutnog i kroničnog zatvora u Hrvatskoj. Radi se o medicinskom proizvodu koji zahvaljujući makrogolu kojeg sadrži, navlači vodu, omekšava stolicu te na prirodan način ubrzava i olakšava pražnjenje crijeva. Pri tome ne izaziva nuspojave poput grčeva, bolova u trbuhu ili vodenaste stolice.

Može se koristiti kod povremenog zatvora, a zbog svog mehanizma djelovanja posebno je pogodan za liječenje kroničnog zatvora. Također, njegova se učinkovitost ne smanjuje tijekom duže upotrebe.

Uz odrasle, Nutripharm® Laksol mogu uzimati i djeca starija od 2 godine. Prema smjernicama Europskog društva za pedijatrijsku gastroeneterologiju, hepatologiju i prehranu, makrogol je prvi izbor za liječenje zatvora kod djece.

Dolazi u vrećicama s praškom za pripremu oralne otopine, a dostupan je u ljekarnama bez recepta.

 

1.0.1576:851cd9b2332af1b5bb6b3d9d00bd53fc214b6f93