Pet savjeta do nepobjedivog imuniteta

Mag. pharm. Jana Fistrić

Imunosni sustav jedan je od najsloženijih u ljudskom organizmu, a sastoji se od organa i tkiva, stanica i proteina koji zajednički brane naše tijelo od štetnih utjecaja iz okoline. Primarni zadatak imunosnog sustava je uništavanje i izbacivanje patogena kao što su bakterije, virusi, paraziti ili gljivice, zatim prepoznavanje i uništavanje štetnih tvari iz okoliša, no isto tako uključuje borbu protiv vlastitih stanica koje su se promijenile zbog bolesti, kao što je to slučaj kod karcinoma.

Da bismo se svakodnevno uspješno suprotstavili narušavanju ravnoteže u našem organizmu, nužan je zdrav i snažan imunosni sustav. U raznim životnim situacijama kao što su preopterećenje na poslu, razne brige, posljedice akutnih bolesti, nezdrava prehrana, nesanica, ali i porastom životne dobi, imunitet slabi.

U nastavku vam donosimo 5 savjeta koje treba slijediti kako biste dali vjetar u leđa svome imunitetu.

Raznoliko se hranite

Nekvalitetna prehrana čini nas podložnijima infekcijama te usporava oporavak ako se razbolimo. Za povećanje obrambene sposobnosti organizma preporučuju se hranjivi, ali ujedno i lagani obroci, bogati esencijalnim aminokiselinama i važnim masnim kiselinama, složenim ugljikohidratima, vitaminima, mineralima i antioksidansima.

Svježe voće i povrće, jaja, riba, morski plodovi, meso, fermentirani mliječni proizvodi, cjelovite žitarice, orašasti plodovi i maslinovo ulje – neka vam budu na popisu obaveznih namirnica s kojima ćete smišljati vaše obroke. 

Kvalitetni dodaci kao boost imunitetu 

Nije se lako raznoliko hraniti, niti svakodnevno hranom unositi dovoljne količine vitamina i minerala. Dodatno, tijekom zimskih mjeseci manja je dostupnost svježeg sezonskog voća i povrća, pa je preporučljivo u tim razdobljima vitamine i minerale za osnaživanje imuniteta nadopuniti kvalitetnim dodacima prehrani.

PLIVIT IMUNO BOOSTER mudro kombinira snagu ljekovite biljke ehinaceje s vitaminima C i D te cinkom, koji zajednički djeluju za snažniji organizam u borbi protiv virusa i bakterija. Plivit® Imuno Booster dolazi u obliku 14 želučanootpornih kapsula nove generacije, zahvaljujući kojima do otpuštanja hranjivih tvari dolazi tek u crijevu, gdje je njihova apsorpcija optimalna. Uz to kapsule su bez alergena, umjetnih boja, konzervansa, ne sadrže šećere pa su prikladne za dijabetičare, kao i za vegetarijance. 

U situacijama pojačanog stresa, nepravilne prehrane, nedovoljno sna, u sezoni učestalih respiratornih infekcija poput prehlade ili gripe - neka Plivit® Imuno Booster bude booster doza podrške tvom imunitetu!

PLIVIT C 1000 PLUS kombinacija je tri dokazano moćna borca za imunitet – vitamina C, vitamina D i cinka u snažnim dozama. Dodatak važnih antioksidansa bioflavonoida dodatno pospješuje apsorpciju vitamina C. Proizvod je namijenjen djeci iznad 12 godina i odraslima, a dolazi u obliku praktičnih vrećica s praškom ugodnog okusa limuna, koji se primjenjuje izravno u usta bez vode. Neka jedna vrećica Plivita C 1000 Plus bude uvijek uz tebe, kao spas kod prvih znakova oslabljenog imuniteta.

Manje stresa, više sna

Koliko god to teško zvučalo, probajte smanjiti stres ili nađite odgovarajuća rješenja za

suočavanje sa stresom. Naime, negativan stres „troši“ imunosni sustav te smanjuje njegovu sposobnost da se bori protiv bolesti. Zato meditirajte, šetajte, okružite se dragim osobama ili radite stvari koje volite kako biste poništili posljedice svakodnevnog nakupljanja stresa. S druge strane, manjak sna ili slaba kvaliteta sna također je povezana sa slabijim radom imunosnog sustava. Stoga je važno redovito i kvalitetno spavati, barem sedam sati dnevno jer i vašem imunitetu treba punjenje baterija.

Redovito se krećite

Tijekom umjerene tjelovježbe, koja je definirana kao aktivnost slična laganom hodanju, dolazi do brojnih pozitivnih promjena u imunosnom sustavu pa tako istraživanja pokazuju da osobe koje redovito vježbaju obolijevaju rjeđe od osoba koja prakticiraju sjedilački način života. Bitna je i frekvencija tjelovježbe, jer svako sljedeće vježbanje štiti organizam od infekcija duži period, zato budite redoviti!

Boravite na suncu

Izlaganje kože sunčevim zrakama potiče stvaranje vitamina D, a poznato je da upravo taj sunčani vitamin igra ključnu ulogu u pravilnom funkcioniranju imunosnog sustava. Sve brojnije studije pokazuju kako niske koncentracije vitamina D mogu utjecati na povećanje učestalosti pojave respiratornih virusnih infekcija ili težine simptoma bolesti. Ipak, izbjegavajte previše direktnog izlaganja suncu kada je ono najjače kako biste smanjili rizik od raka kože ili preranog starenja.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.

1.0.1576:851cd9b2332af1b5bb6b3d9d00bd53fc214b6f93