Atopijski dermatitis kod beba

Primijetili ste crvenilo na koži svoje bebe? Crvenilo svrbi i iritira, nastale su krastice vidljive na rukama i nogama, vrlo vjerojatno se radi o atopijskom dermatitisu.

Atopijski dermatitis najčešća je kožna bolest kod djece. To je kronična upalna bolest koja je genetski uvjetovana i pojavljuje se u 15-20 posto djece. U 60 posto djece simptomi se pojavljuju prije 1. godine života, a 80 posto njih razvije bolest do pete godine života. 

Najznačajnija karakteristika bolesti je crvenilo kože, koja je često suha, svrbi, a kao posljedica nastaju krastice.

Djeca mlađa od godine dana obično imaju ekcemski osip na obrazima, čelu ili tjemenu. Može se proširiti na koljena, laktove i trup.  Starija djeca i tinejdžeri obično dobiju osip u pregibima laktova, iza koljena, na vratu ili na unutarnjim zapešćima i gležnjevima.

Ne postoji lijek kojim možemo izliječiti atopijski dermatitis, ali postoje različiti koji ciljano mogu pomoći kod razvoja simptoma.

Najčešće se koriste neutralne hidratantne kreme u svrhu obnove kožne barijere. Najbolje vrijeme za nanošenje hidratantne kreme je nakon kupke ili tuširanja. Kožu treba često vlažiti, čak do nekoliko puta dnevno. Uz kreme i masti nanose se i vlažni povoji koji se stavljaju na nadražena područja kože.

Lokalni kortikosteroidi se primjenjuju u obliku kremi ili masti. Oni ublažavaju upalu kože. Ove kreme i masti razlikuju se po jačini i važno ih je koristiti samo uz prethodan savjet liječnika.

Lijekovi koji se uzimaju na usta uključuju ​​antihistaminike (lijekovi protiv alergija) koji pomažu djeci koja se svrbe, posebno noću, pa im na taj način možemo olakšati san. Antibiotici se daju ako se osip inficira bakterijama te se koriste kortikosteroidi ili drugi lijekovi koji potiskuju imunološki sustav. 

Kako pomoći djeci?

Djeca bi se trebala kratko kupati ili tuširati u toploj vodi. Koristite blage sapune bez mirisa ili sredstva za čišćenje bez sapuna i osušite kožu prije nego nanesete kremu ili mast.

Djeca bi trebala nositi pamučnu, mekanu odjeću. 

Držite nokte vašeg djeteta kratkim kako biste spriječili oštećenje kože od grebanja. Djeca bi trebala izbjegavati pregrijavanje, što može dovesti do pogoršanja bolesti. Riješite se poznatih alergena u svom kućanstvu i pomozite djetetu da izbjegava alergene poput peludi, plijesni i duhanskog dima.  

1.0.1576:851cd9b2332af1b5bb6b3d9d00bd53fc214b6f93