Hiperpigmentacija – kao posljedica utjecaja sunca

Hiperpigmentacija je sve češći  kožni problem. Tamne mrlje ili mrlje od sunca, često se pojavljuju na licu, rukama ili drugim dijelovima tijela često izloženima suncu.

Hiperpigmentacija je pojam koji opisuje područja neujednačene pigmentacije na koži.

Pojavljuje se u obliku tamnih mrlja koje kožu čine neujednačenom. Ljudi s tamnom kožom obično su više pogođeni znakovima hiperpigmentacije nego oni sa svijetlom jer je pigmentacija kože jača kod tamne kože.

Pigmentacijske mrlje, uzrokovane su izlaganjem suncu, stoga se uglavnom javljaju na dijelovima tijela koji su najčešće izloženi, poput lica, dlanova i ruku. To su uglavnom mali, tamni dijelovi kože.

Melazma - hiperpigmentacija uvjetovana hormonalnim promjenama, česta je za vrijeme trudnoće.

Melazma pogađa 10 do 15 posto trudnih žena te je često poznata i kao "maska trudnoće".

Što uzrokuje hiperpigmentaciju?

Hiperpigmentacija nastaje zbog prekomjerne proizvodnje melanina koji se ponajviše povezuje s izlaganjem suncu, genetikom, hormonalnim utjecajima te ozljedama ili upalama na koži.

Sunce potiče proizvodnju melanina i predstavlja glavni uzrok hiperpigmentacije.

Jednom kad tamne mrlje nastanu, izlaganje suncu može pogoršati stanje, a mrlje mogu postati još tamnije.

Kako spriječiti pojavu hiperpigmentacije?

Svakodnevno korištenje visoke zaštite od sunca pomoći će spriječiti hiperpigmentaciju.

Zaštita od sunca je najvažniji korak koji možete poduzeti kako biste spriječili hiperpigmentaciju. Važno je zapamtiti da sunčeve zrake utječu na kožu čak i tijekom oblačnih dana, stoga je bitno pružiti koži svakodnevnu zaštitu koja joj je potrebna.

Ograničeno izlaganje kože suncu smanjit će pojavu hiperpigmentacije. Pokušajte se držati izvan direktne sunčeve svjetlosti u vrijeme kada je sunce najintenzivnije, nosite zaštitnu odjeću, uključujući sunčane naočale i pokrivalo za glavu kad god je to moguće. Kada je koža izložena suncu, nanesite i redovito obnavljajte proizvod za zaštitu od sunca.

Kako smanjiti postojeće pigmentacijske mrlje?

Nakon što se hiperpigmentacijske mrlje pojave ove korake možete poduzeti kako biste ih smanjili i spriječili njihovo ponovno pojavljivanje.

Ako ste zabrinuti zbog hiperpigmentacije, pazite na proizvode za njegu kože te koristite one koji su formulirani za rješavanje ovog problema te su klinički i dermatološki dokazano učinkoviti.

Dermatološki tretmani:

Kemijski piling jedan je od načina uklanjanja hiperpigmentacije i otkrivanja nove i ujednačenije kože.

Laserski tretman ima sličan učinak kao kemijski piling ali pruža veću preciznost apliciranja.

  • Kemijski piling uključuje nanošenje kiselinske otopine na zahvaćena područja kako bi potaknulo ljuštenje kože (uklanjanje mrtvih stanica) i stimulirao razvoj novih neoštećenih stanica.
  • Laserska terapija ima sličan učinak, ali pruža veću preciznost jer dermatolog ciljano koristi svjetlo velike energije na zahvaćenim područjima kože. Najblaži tretmani djeluju na epidermu kože (površinski sloj), dok intenzivniji tretmani mogu prodrijeti u najdublje slojeve kože.

Dermatolozi također mogu propisati i /ili koristiti hidrokinon koji se i dalje smatra najučinkovitijim lokalnim sredstvom za smanjenje hiperpigmentacije. Hidrokinon se može  koristiti samo ograničeni vremenski period jer  može izazvati iritaciju kože i uzrokovati postupalnu hiperpigmentaciju, osobito kod osoba s tamnom kožom.

1.0.1576:851cd9b2332af1b5bb6b3d9d00bd53fc214b6f93