Priprema roditelja za prve dane vrtića

Od rane dobi, jesen nam donosi nove početke i promjene. To je period prepun novih uzbuđenja, ali i raznih promjena rutine koje mogu pojačati osjećaj stresa kod djece, no i kod roditelja. Kod većine roditelja, dijete prvih godinu dana gotovo sve dane provodi s njima, u sigurnosti svog doma i rutini koju su stvorili i njegovali od dolaska bebe na svijet. No, kako dijete polako odrasta, približava se faza odlaska u vrtić i prvog dužeg odvajanja od roditelja. S jedne strane, svjesni ste da vaše dijete raste i ulazi u novu fazu života, no s druge strane, odvajanje može biti izazovno i emotivno iscrpljujuće. Kako biste vi kao roditelj prošli kroz ovaj period na što manje stresan način, važno je pripremiti se, ne samo logistički, već i emotivno.

Kako si ja kao roditelj mogu pomoći?

  • Osvijestite vlastite emocije

Potpuno je prirodno osjećati tugu, strah ili čak i osjećaj krivnje što više ne budete toliko vremena provodili s djetetom. Bitno je razgovarati o emocijama koje vam se javljaju s partnerom, članovima obitelji ili bliskim prijateljima kako biste dobili podršku za sebe. Može koristiti i razgovor s roditeljima čija djeca već idu u vrtić kako biste dobili uvid u potencijalne reakcije djece na promjenu, ali i osjećaj normalizacije te prihvaćanja procesa.

  • Pripremite dijete na promjenu

Prije nego što dijete krene u vrtić, krenite mu pričati u pozitivnom tonu o tome kako će mu tamo izgledati dan, što će raditi i koga će upoznati. Pričajte mu o zabavnim aktivnostima, novim prijateljima i novim stvarima koje će naučiti. Ako ste u mogućnosti, privikavajte dijete na svoje povremene odlaske, neka ostane kod bake i djeda, kod tete ili kod neke druge poznate osobe na nekoliko sati, kako bi shvatilo da to što odlazite  i što niste pored njega ne znači da se nećete vratiti. Korisno je i reći djetetu rečenice poput: ''Ja sad idem do trgovine. Ti ćeš se za to vrijeme biti s tetom, igrat ćete se i papati. Nakon što ja obavim kupnju i nakon što ti ručaš s tetom, vratit ću se kod vas.'' Na ovaj način djetetu dajete do znanja da ga ne ostavljate i dajete mu osjećaj sigurnosti i predvidljivosti, jer mu je najavljeno što slijedi i da se nakon najavljenih aktivnosti vraćate.

  • Započnite s uvođenjem rutine ranije

Pokušajte uvesti ranije vrijeme za spavanje i razgovor o dnevnim aktivnostima koje ih očekuju u vrtiću i prije samog polaska u vrtić. Korisno je i uvesti doručak, užinu te odlazak na dnevno spavanje u slično ili isto vrijeme koje će dijete imati i u vrtiću. Rutina će djetetu pružiti osjećaj sigurnosti i pomoći mu da se lakše prilagodi novom okruženju kada za to dođe vrijeme.

  • Informirajte se o vrtiću i odgojiteljima

Prije nego što dijete krene u vrtić, posjetite ustanovu, upoznajte se s odgojiteljima i saznajte kako izgleda jedan prosječan dan. Ove informacije pomoći će vam da se osjećate sigurnije i da znate što možete očekivati. Također, to će vam omogućiti da s više povjerenja prepustite dijete u njihove ruke.

  • Nastojte ostati smireni i samopouzdani pri odlascima u vrtić

Ako vi pokazujete sigurnost i radost zbog odlaska u vrtić, veća je šansa da će se i dijete osjećati ugodnije. Izbjegavajte pokazivanje zabrinutosti ili tuge prilikom rastanka jer djeca osjete emocije svojih roditelja te ih nerijetko reflektiraju. Korisno je pri rastanku djetetu reći što će sve raditi kroz današnji dan i najaviti da nakon posljednje aktivnosti koju dijete ima predviđenu u vrtiću, vi dolazite po njega i tada idete ponovno kući. Vrlo je važno da ne odlazite bez pozdrava kada primijetite da se dijete zaigralo ili skrenulo pažnju na trenutak na nešto drugo. Možda se naizgled može činiti kao najbezbolniji način, no kada odete bez pozdrava, dijete ne zna gdje im je odjednom roditelj nestao, hoće li se vratiti i kada, što mu može povećati osjećaj strah i tjeskobe. Također, izbjegavajte duge rastanke i pokažite povjerenje u vrtić i odgojitelje. Jednom kad najavite svoj odlazak i pozdravite se s djetetom, važno je da zaista i izađete bez odugovlačenja. Što duže rastanak traje, to će i djetetu i vama biti teže.

  • Neka prilagodba bude postepena u dogovoru s vrtićem

Većina vrtića ima već uhodane korake postepene prilagodbe nove djece. Prvi dani su najčešće kraći, a zatim se postepeno produžuje vrijeme koje dijete provodi u vrtiću. Prvih nekoliko dana će vjerojatno jedan od roditelja ostati po par sati s djetetom u vrtiću. Razgovarajte unaprijed s odgojiteljima o ovome, kako biste se mogli pripremiti, ali i prema potrebi prilagoditi proces adaptacije specifičnim potrebama vašeg djeteta.

 

Što ako je moje dijete prošle godine krenulo u vrtić, no čini mi se kao da ponovo prolazimo proces prilagodbe nakon ljetne pauze?

Nakon ljetne pauze, povratak u vrtić može biti izazovan i za djecu koja su već prošla proces prilagodbe. Iako su prošle godine uspješno savladali prve korake u vrtiću, sada se mogu pojaviti nove reakcije poput plača, otpora pri odlasku u vrtić, ljutnje ili povlačenja u sebe. Djeca su provela nekoliko tjedana u drugačijem okruženju, često s roditeljima ili članovima obitelji, te su navikla na slobodnije dnevne rutine, stoga su reakcije ponovnog otpora potpuno prirodne i očekivane. Kao i u danima kada je dijete tek kretalo prvi puta u vrtić, važno je prisjetiti se gore navedenih smjernica, ostati smiren i ustrajan te djetetu ponovo uvesti rutinu u svakodnevnicu.

 

Prvi dani vrtića mogu biti emocionalno izazovni, ali uz adekvatnu pripremu možete olakšati ovaj proces i sebi i svom djetetu. Važno je da budete svjesni svojih osjećaja, otvoreni za razgovor i spremni na suradnju s vrtićem. Pripremite se, vjerujte u sebe i svoje dijete kako bi se uz vašu pomoć i razumijevanje uspješno prilagodilo novoj sredini.

1.0.1620:67d76483d385e48713d75d99d0616cbc9182f60a