Prvi dan u dječjem vrtiću predstavlja značajan korak u životu djeteta, ali i njegovih roditelja. To je početak novog poglavlja ispunjenog uzbuđenjem, ali i određenom dozom straha i neizvjesnosti.

O važnosti vrtića se pisalo i pričalo, a u najkraćim crtama važno je istaći kako vrtić potiče socijalni i emocionalni razvoj djeteta, priprema ih za školu, razvija samostalnost i samopouzdanje. Djeca uče dijeliti, surađivati i rješavati konflikte. Vrtić također stimulira kognitivni razvoj kroz igru i strukturirane aktivnosti.

Za dijete, ovaj dan donosi mnoštvo novih iskustava. Ono se prvi put odvaja od sigurnosti roditeljskog doma na duže vrijeme i ulazi u nepoznato okruženje. Susreće se s novim prostorom, nepoznatim odraslima i vršnjacima. Proces privikavanja može biti različit za svako dijete - neka se brzo prilagode, dok drugima treba više vremena i strpljenja. Djeca tijekom prvih dana boravka u vrtiću mogu pokazivati širok raspon emocija - od uzbuđenja do straha. Neka djeca mogu plakati pri rastanku, dok druga mogu biti znatiželjna i odmah se uključiti u igru. Česte su promjene raspoloženja tijekom dana, kao i potreba za utjehom i poznatim predmetima od kuće.

 

Roditelji također prolaze kroz emocionalno zahtjevno razdoblje. Često osjećaju tjeskobu zbog odvajanja od djeteta i brige hoće li se ono dobro snaći. Važno je da roditelji pokažu povjerenje u odgojitelje i prenose pozitivne emocije na dijete, čak i ako sami osjećaju nelagodu. Kako bi se dijete pripremilo za vrtić, roditelj bi trebao s djetetom razgovarati o vrtiću, posjetiti vrtić zajedno prije prvog dana i uvesti rutinu sličnu vrtićkoj kod kuće. Ponesite djetetovu omiljenu igračku ili predmet koji ga podsjeća na dom. Budite pozitivni i smireni pri rastanku.

Ključ uspješnog privikavanja leži u postupnosti i dobroj suradnji između roditelja i odgojitelja. Kraći boravci u vrtiću na početku, uz postepeno produljivanje, mogu olakšati prijelaz. Također je važno uspostaviti rutinu i ritual rastanka koji će djetetu pružiti osjećaj sigurnosti.

Naravno, ta tranzicija ne ide uvijek glatko. Znakovi problema kod djeteta mogu biti dugotrajni plač, povlačenje, agresivno ponašanje ili regresija u razvoju. Rješenja uključuju individualni pristup, postupno produljivanje boravka, dodatnu komunikaciju s roditeljima i po potrebi savjetovanje sa stručnjacima.

Uz strpljenje, razumijevanje i podršku, većina djece i roditelja uspješno prevlada izazove prvog dana i razdoblja privikavanja, otvarajući vrata novim prijateljstvima i vrijednim iskustvima koje vrtić donosi.

1.0.1620:67d76483d385e48713d75d99d0616cbc9182f60a