Razumijevanje utjecaja menopauze na radnom mjestu za žene i muškarce

Povodom svjetskog mjeseca menopauze, INTIMINA, brend posvećen intimnom zdravlju žena, proveo je opsežno istraživanje u Ujedinjenom Kraljevstvu, Španjolskoj, Italiji i Francuskoj. Istraživanje, koje je uključivalo 4020 uredskih radnika, istražuje kako menopauzu i njezine simptome doživljavaju, te percipiraju žene i muškarci na radnom mjestu. Također, pruža vrijedne uvide u svakodnevne izazove i percepcije povezane s menopauzom te naglašava važnost svijesti i podrške u profesionalnim okruženjima.

Istraživanje je pokazalo kako je značajnih 81% ispitanica prijavilo simptome menopauze, poput umora, valova vrućine, noćnog znojenja, problema sa spavanjem, poteškoća s pamćenjem ili koncentracijom, bolnih zglobova i promjena raspoloženja. Konkretno, 68% je iskusilo više od jednog simptoma, dok je 13% iskusilo samo jedan. Mali dio, 12%, nije prijavio simptome, a 2% nije bilo sigurno.

Ovi simptomi imali su dubok utjecaj na različite aspekte svakodnevnog života. Za 44,5% ispitanica život kod kuće negativno je pogođen, dok je 44,3% prijavilo negativan utjecaj na radni život. Seksualni i društveni život bili su pogođeni kod 41% i 38% ispitanica. Zanimljivo je da 18% ispitanica nije primijetilo negativne učinke simptoma.

Na radnom mjestu, 24% ispitanica je napustilo posao ili uzelo slobodan dan zbog simptoma menopauze. Osim toga, 18% je razmišljalo o napuštanju posla, a 3,7% je doista napustilo posao zbog problema povezanih s menopauzom. Istraživanje je također pokazalo da je 68% ispitanica razgovaralo o simptomima menopauze s kolegicama, uglavnom s kolegicama slične dobi (64%).

Nedostatak podrške i razumijevanja na radnom mjestu je očit, jer samo 43% ispitanica smatra da ima podršku kolega i menadžera. Nasuprot tome, 33% se osjeća nepodržano, a 24% nije sigurno u pogledu razine podrške. Zabrinutost oko profesionalnih sposobnosti je prisutna, budući da se 38% ispitanica boji da će njihova sposobnost rada biti dovedena u pitanje zbog simptoma menopauze. Također, 33% strahuje da bi uzimanje slobodnog vremena zbog simptoma moglo izazvati nevjericu ili osudu kolega ili menadžera.

Edukacija o menopauzi smatra se korisnom, a 57% smatra da bi edukacija kolega i menadžera o menopauzi bila od pomoći. Što se tiče traženja liječničkog savjeta, 54% ispitanica se obratilo medicinskom stručnjaku zbog simptoma menopauze, dok 44% nije.

Muškarci i menopauza

Muškarci na radnom mjestu imali su različita shvaćanja i percepcije menopauze. Opisujući menopauzu, 56% muških ispitanika identificiralo ju je kao hormonalnu promjenu, dok 47% to vidi kao izostanak menstrualnog ciklusa. Dodatno, 30% povezuje menopauzu s nemogućnošću rađanja djece, 21% je doživljava kao iracionalno i emocionalno stanje, a 21% je povezuje s promjenom seksualnog nagona.

Kada su u pitanju simptomi menopauze koje su primijetili kod žena na radnom mjestu, 64% muških ispitanika spomenulo je promjene raspoloženja, dok je 61% primijetilo valove vrućine ili znojenje. Razdražljivost je primijetilo 49%, nedostatak energije ili umor 39%, poteškoće s koncentracijom 27%, a depresiju 24%. Istraživanje je također otkrilo da je 48% muškaraca izjavilo da na neki način osjećaju utjecaj simptoma menopauze svojih kolegica na radnom mjestu.

Razina ugodnosti među muškarcima u razgovoru o temama menstruacije ili menopauze na poslu bila je umjerena, s 48,5% onih koji se osjećaju ugodno. Osim toga, 46% je izrazilo želju za dodatnom edukacijom o menopauzi od svojih poslodavaca kako bi bolje podržali kolegice, dok 39% nije pokazalo interes za dodatnu edukaciju. Kada razmišljaju kako pristupiti kolegici s izraženim simptomima menopauze, 52% ispitanika navelo je da bi joj pokazalo više strpljenja i podrške, a 38% bi je pitalo kako joj mogu pomoći. Dodatno, 17% bi istraživalo više o menopauzi, dok bi 10% smatralo da je kolegica nesposobna članica tima.

Prihvaćanje slobodnog vremena zbog simptoma menopauze bilo je široko prihvaćeno, a gotovo 80% muškaraca smatra da je opravdano da žene uzmu slobodno vrijeme ako su simptomi iscrpljujući.

Istraživanje je završeno snažnim pozivom na veću potporu, fleksibilnost i empatiju za žene koje imaju simptome menopauze, jer se 71% ispitanika složilo s nužnošću takvih mjera na radnom mjestu.

Istraživanje brenda INTIMINA naglašava važnost rješavanja pitanja menopauze na radnom mjestu i zagovaranje veće svijesti, podrške i obrazovanja. Ovo istraživanje jedna je od brojnih inicijativa brenda INTIMINA za podizanje svijesti o problemima s kojima se žene suočavaju diljem svijeta. Rušeći tabue i otvarajući dijalog o menopauzi, INTIMINA želi pomoći ljudima da žive bolje i ostvaruju svoj puni potencijal.

Poticanjem okruženja razumijevanja i empatije, poslodavci mogu osigurati da svi zaposlenici, bez obzira na životnu fazu, mogu napredovati i profesionalno i osobno. Kroz veću svijest i podršku, INTIMINA vjeruje da žene mogu upravljati menopauzom s dostojanstvom i samopouzdanjem, što vodi zdravijem i produktivnijem životu.

1.0.1641:9cc404679e222832131e64293fb6fdd64102cf69