KREKERI:
Sastojci (šalica znači otprilike 200 ml):
1 šalica brašna (integralno pirovo, heljdino)
1 šalica mljevenih zobenih pahuljica
1,5 šalica sjemenaka (lan, sezam, suncokret)
1 šalica badema/oraha/lješnjaka, lagano mljevenih
1 – 1,5 šalica vode (ovisno o sastojcima, koliko vode “popiju”)
0,5 šalice maslinovog ulja (otprilike 45 g)
Sol
Papar
Kurkuma
Kajenski papar
Sušene rajčice (20 g)
Postupak:
U zdjelu ubacite sve suhe sastojke, dolijte maslinovo ulje i polagano dodajte vodu. Ovisno o brašnima koje koristim, ja dodajem oko šalicu, šalice i pol’ vode. Smjesa ne smije biti tekuća, ali očekujte da će biti malo ‘gnjecavija’.
Razvaljajte tanko između dva papira za pečenje, maknIte gornji papir i lagano nožem ili rezačem za pizzu “izrežite” krekere/pravokutnike prije stavljanja u pećnicu.
Pecite na 120 stupnjeva C s uključenom ventilacijom, oko sat ipo vremena. Krekeri se moraju lagano zarumeniti i dobro posušiti, kako bi bili hrskavi.
Od ove smjese se dobije oko 400 g krekera.
HUMUS:
Sastojci:
450 g skuhanog slanutka
100 g tahinija (zamjena kikiriki maslac)
1 žlica sjemenki kumina, smrvljene u tarioniku
20-30ml limunovog soka (pola limuna srednje veličine)
Pola žličice češnjaka u granulama
2 žlice maslinovog ulja
Sol, papar
100-150ml vode od slanutka (ili obične)
voda po potrebi
crvena paprika za ukras
TAHINI:
100 g sezama
100ml maslinovog ulja
Sol
Sezam prepržite na tavi bez dodavanja masnoća do zlatne boje. Budite oprezni da vam sezam ne zgori jer će postati gorkog okusa.
Pečeni sezam ubacite u sjeckalicu i dodajte mu sol i ulje pa sve zajedno pomiješajte u pastu.
Kada napravite ovaj domaći tahini, čuvajte ga u dobro zatvorenoj staklenci u frižideru.
Postupak:
Cijeli proces pripreme ovog namaza radimo u multipraktiku ili blenderu. Kada radim namaze, uvijek dajem prednost multipraktiku jer je jednostavnije, a blender ostavljam za tekuće stvari.
Ukoliko nemate gotov, prvo pripremite tahini. Umjesto tahini možete koristiti i maslac od kikirikija, iako preporučam tahini.
Za pripremu humusa u multipraktik dodajte sve sastojke osim vode od slanutka. Kada su se svi sastojci počeli pretvarati u namaz postupno, žlicu po žlicu, dodavajte vodu od slanutka ili običnu vodu dokle god ne postignete konzistenciju namaza po vašoj želji.
Tokom pripreme veoma je bitno da probate okus i po tome dodajte soli i limunovog soka.
Pospremite ga u zatvorenu posudu i stavite u frižider.
Ostatak tahinija možete koristiti kao zdravi dressing po povrću i mesu.
Recept by: @gladusasamja
Powered by: