DOMAĆI KREKERI I HUMUS

DOMAĆI KREKERI I HUMUS

KREKERI:

 

Sastojci (šalica znači otprilike 200 ml):

 

1 šalica brašna (integralno pirovo, heljdino)

1 šalica mljevenih zobenih pahuljica

1,5 šalica sjemenaka (lan, sezam, suncokret)

1 šalica badema/oraha/lješnjaka, lagano mljevenih

1 – 1,5 šalica vode (ovisno o sastojcima, koliko vode “popiju”)

0,5 šalice maslinovog ulja (otprilike 45 g)

Sol

Papar

Kurkuma

Kajenski papar

Sušene rajčice (20 g)

 

 

Postupak:

 

U zdjelu ubacite sve suhe sastojke, dolijte maslinovo ulje i polagano dodajte vodu. Ovisno o brašnima koje koristim, ja dodajem oko šalicu, šalice i pol’ vode. Smjesa ne smije biti tekuća, ali očekujte da će biti malo ‘gnjecavija’.

 

Razvaljajte tanko između dva papira za pečenje, maknIte gornji papir i lagano nožem ili rezačem za pizzu “izrežite” krekere/pravokutnike prije stavljanja u pećnicu.

 

Pecite na 120 stupnjeva C s uključenom ventilacijom, oko sat ipo vremena. Krekeri se moraju lagano zarumeniti i dobro posušiti, kako bi bili hrskavi.

 

Od ove smjese se dobije oko 400 g krekera.

 

 

 

HUMUS:

 

Sastojci:

 

450 g skuhanog slanutka

100 g tahinija (zamjena kikiriki maslac)

1 žlica sjemenki kumina, smrvljene u tarioniku

20-30ml limunovog soka (pola limuna srednje veličine)

Pola žličice češnjaka u granulama

2 žlice maslinovog ulja

Sol, papar

100-150ml vode od slanutka (ili obične)

voda po potrebi

crvena paprika za ukras

 

 

TAHINI:

 

100 g sezama

100ml maslinovog ulja

Sol

 

Sezam prepržite na tavi bez dodavanja masnoća do zlatne boje. Budite oprezni da vam sezam ne zgori jer će postati gorkog okusa.

Pečeni sezam ubacite u sjeckalicu i dodajte mu sol i ulje pa sve zajedno pomiješajte u pastu.

Kada napravite ovaj domaći tahini, čuvajte ga u dobro zatvorenoj staklenci u frižideru.

 

 

Postupak:

 

Cijeli proces pripreme ovog namaza radimo u multipraktiku ili blenderu. Kada radim namaze, uvijek dajem prednost multipraktiku jer je jednostavnije, a blender ostavljam za tekuće stvari.

Ukoliko nemate gotov, prvo pripremite tahini. Umjesto tahini možete koristiti i maslac od kikirikija, iako preporučam tahini.

 

Za pripremu humusa u multipraktik dodajte sve sastojke osim vode od slanutka. Kada su se svi sastojci počeli pretvarati u namaz postupno, žlicu po žlicu, dodavajte vodu od slanutka ili običnu vodu dokle god ne postignete konzistenciju namaza po vašoj želji.

Tokom pripreme veoma je bitno da probate okus i po tome dodajte soli i limunovog soka.

Pospremite ga u zatvorenu posudu i stavite u frižider.

Ostatak tahinija možete koristiti kao zdravi dressing po povrću i mesu. 

 

Recept by: @gladusasamja

Powered by: 

 

1.0.1649:6cd03dfd0b5663903134e545bf0088f47161a6d6