TOPLA SALATA S KVINOJOM

TOPLA SALATA S KVINOJOM

 

 Kvinoja se smatra super pseudožitaricom. Bogat je izvor bjelančevina, sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina. Možete je konzumirati u slanim i slatkim jelima

 

 

Sastojci:

 

200g kuhane kvinoje

1 žlica maslinovog ulja

400g tikvice

200g crvene paprike

100g mrkve

Pola crvenog luka

100g skuhanog graška

Sol

papar

Tostirani indijski oraščići

250g tofua ili drugog izvora proteina po želji (piletina, riba)

 

 

Postupak:

 

Prvo dobro isperite kvinoju. Stavite je u cjedilo i ispirite pod tekućom vodom otprilike pola minute do minutu. Zatim je dobro ocijedite. Time uklanjate prirodni gorko-sapunasti okus koji se stvara na površini sjemenki kvinoje.

Nakon toga pomiješajte kvinoju i vodu u loncu. Omjer 1:2. Nakon što zavrije nastavite kuhati na najlaganijoj vatri 10min. Zatim maknite lonac s vatre, poklopite ga i pustite da tako odstoji 10ak minuta. To je tajni korak koji će je učiniti savršenom. Začinite po želji. Ostaci ovako skuhane i ohlađene kvinoje mogu stajati u hladnjaku 4 do 5 dana.

 

Operite i nasjeckajte povrće, dodajte maslinovo ulje, sol i papar te ga stavite peći na 180stupnjeva s ventilacijom 15-20 minuta.

Za to vrijeme ocijedite tofu, posušite ga ručnikom narežite na fete. Pokapajte maslinovim uljem, posolite i pecite na grill tavi.

 

Kada je povrće pečeno, pomiješajte ga sa skuhanom kvinojom, posolite po potrebi i dodajte skuhani grašak.

Na kraju servirajte s grilanim tofuem(piletina, riba), tostiranim indijskim oraščićima i polovicom limete.

 

Recept by: @gladusasamja

Powered by: 

 

1.0.1609:e4fa066ed8725dd24ceac28454b999484d7b6bae