QUICHE (slana pita) od kelja, poriluka i tofua bez jaja

QUICHE (slana pita) od kelja, poriluka i tofua bez jaja

Tijesto:

 

250 g bijelog pirovog brašna

prstohvat soli

80 ml maslinovog ulja (72 g)

60 ml vode

 

Spojite sastojke i umijesite tijesto. Nemojte predugo mijesiti da tijesto ne postane žilavo. Omotajte plastičnom folijom i stavite min 30 min. u hladnjak.

 

 

Nadjev:

 

360-400 g svježeg tofua

biljnog mlijeka bez šećera po potrebi

1 žlica brašna od slanutka (može i neki škrob)

1 žličica kurkume

2 stabljike bijelog dijela poriluka

mala glavica kelja ili pola velike

šaka špinata/blitve 125g

maslinovo ulje

2 režnja češnjaka

pola žličice crne soli (opcija)

sitno nasjeckan češnjak

papar, sol

slani inćuni (opcija)

 

 

Postupak:

 

Na maslinovom ulju pirjajte kolutiće poriluka dok skroz ne omekšaju. Po potrebi, dolijevajte tople vode. Kada primjetite da je poriluk mekan, dodajte nasjeckani česnjak pa zatim kelj nasjeckan na trakice. Pirjajte sve dok kelj ne bude gotov.

 

Na samom kraju, dodajte mladog špinata te posolite i popaprite. Miješajte dok špinat ne povene. Ako je potrebno, izlijte višak vode i pustite povrće da se dobro ohladi.

 

U multipraktik (sjeckalicu) stavite tofu, slanutkovo brašno i začine. Možete dodati žlicu-dvije biljnog mlijeka, kao pomoć kod blendanja, no pazite da ne pretjerate s tekućinom. Kada ste dobili glatku smjesu, spojite ju s povrćem koje ste pirjali. Po želji dodajte i par nasjeckanih inćuna. U ovom trenutku isprobajte treba li dodati što od začina. Crna sol se dodaje ako želite postići “okus i miris jaja”, izostanak neće utjecati na recept..

 

Izvadite tijesto, razvaljajte i stavite u kalup promjera 20cm. Razvaljajte tijesto da bude nešto većeg promjera od samog kalupa te nakon što smjestite tijesto u kalup, višak koji ide preko rubova zavrnite prema unutra (da krajevi pite budu deblji). Dno izbodite vilicom i stavite peći desetak minuta u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva s uključenom ventilacijom.

 

Kada je tijesto pečeno, dodajte nadjev, rub tijesta premažite biljnim mlijekom i vratite u pećnicu na 35-40 min. tj. dok rubovi ne porumene. Ostavite da se pita ohladi desetak minuta prije serviranja. Ostatak pospremite u hladnjak i idući dan kratko podgrijte u mikrovalnoj i pećnici.

 

Recept by: @gladusasamja

Powered by: 

 

1.0.1576:851cd9b2332af1b5bb6b3d9d00bd53fc214b6f93