Zamislite rižoto sa kremastom bazom, potpuno drugačiji od drugih! Slatko-kiselkasta kruška i hrskavi orasi donose jedinstvenu teksturu i aromu, dok šafran i začini zaokružuju okusnu priču. Ovo jelo je pravo iznenađenje za vaše nepce – osvježavajuće, kremasto, pomalo hrskavo, a lagano i zdravo!
Sastojci:
- 2 Vegeta Natur povrtne kocke
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 luk
- 250 g Zlato Polje Arborio riže
- 50 ml bijelog vina
- 2 kruške (Williams)
- 20 g jezgre oraha
- 0,2 g Vegeta Maestro šafrana
- sol
- Vegeta Maestro papar
- Vegeta Maestro ružmarin
- po želji 20 g maslaca i 40 g naribanog parmezana
Priprema:
-
Priprema temeljca
U litru vode zagrijane do vrenja dodajte povrtne kocke i dobro promiješajte. -
Prženje luka i riže
Na zagrijano maslinovo ulje dodajte sitno narezani luk i pržite dok ne poprimi zlatnu boju. Umiješajte opranu rižu i kratko je popecite. Podlijte bijelim vinom i kuhajte dok vino ne ishlapi. -
Kuhanje rižota
Na laganoj vatri nastavite pirjati rižu, povremeno podlijevajući pripremljenim povrtnim temeljcem i miješajući. -
Dodavanje krušaka i oraha
Kad riža omekša, dodajte na kockice narezane kruške i grubo usitnjene orahe. -
Aromatizacija šafranom
Šafran razmutite s malo povrtnog temeljca i umiješajte u rižoto. Po potrebi dodajte sol, mljeveni crni papar i usitnjeni ružmarin. -
Finalno obogaćivanje okusa
Pred kraj kuhanja, kada je riža "al dente", po želji možete umiješati maslac za kremastu teksturu. -
Posluživanje
Poslužite odmah u dubokim tanjurima. Po želji pospite nasjeckanim svježim peršinom i naribanim parmezanom.
Uživajte u savršenoj kombinaciji slatkoće kruške, hrskavosti oraha i bogate teksture rižota!