Njega kose: Ključni koraci za zdrav i sjajan izgled

Kosa je važan dio našeg identiteta, a sjajna i jaka kosa je oduvijek bila simbol zdravlja i ženstvenosti. Pravilna njega kose može učiniti čuda za vaš izgled i samopouzdanje, a u nastavku teksta proći ćemo činjenice o rastu kose i što sve možemo učiniti da bi imali zdravu i njegovanu kosu.

Kako raste kosa?

Životni ciklus kose odvija se u nekoliko faza.

  • prva (anagen) faza - kosa neprestano raste i jača i to razdoblje traje od 2 do 6 godina
  • prijelazna (katagenu) faza traje 2-3 tjedna.
  • faza mirovanja (telogena faza) - kosa se gubi i ta faze traje 3 mjeseca pa se ciklus ponovno ponavlja. Stoga svaka nova vlas raste tijekom 2-6 godina.

Opadanje ili stanjivanje kose može nastati ako je ciklus rasta poremećen te puno vlasi prelazi u fazu opadanja (normalno opadanje je do 100 vlasi dnevno).

Čimbenici koji utječu na rast kose su muški i ženski spolni hormoni, hormoni štitnjače, stres, opće zdravstveno stanje i čimbenici prehrane te uzimanje nekih lijekova.

Za zdrav i njegovan izgled kose nužna je pravilna i zdrava prehrana. Zbog modernog i ubrzanog načina života  često je prisutan nedostatak važnih vitamina i minerala stoga je potrebna suplementacija.

Vitamini B skupine imaju važnu ulogu u očuvanju zdravlja kose jer sprječavaju njezino pretjerano lomljenje i opadanje (poseban naglasak na vitamine B3, B5, B7 i B9).

Željezo i cink su važni minerali za očuvanje zdrave i njegovane kose.

Kad je riječ o njezi kose, često se spominje i keratin. Keratin je ključan za strukturu naše kose i noktiju te pruža otpornost na oštećenja. Manjak keratina dovodi do lomljivosti i suhoće kose stoga je potrebno nadoknaditi manjak.

Zbog svoje strukture, uzima se u obliku L-cistina koji će se u organizmu podijeliti na cistein, a to je gradivni element keratina. U proizvodnji keratina također je važan i L-metionin stoga je poželjno odabrati proizvode koje će u svom sastavu imati L-cistin i L-metionin.

Suplementi koji zadovoljavaju potreban unos minerala, vitamina i aminokiselina su proizvodi iz linije Forcapil , a ovisno o potrebama vaše kose uvijek možete zatražiti savjet ljekarnika kod odabira proizvoda.

Ključni savjeti za njegu kose:

  • Zdrava prehrana,
  • Pripazite na pravilno pranje kose. Koristite šampon koji odgovara vašem tipu kose te redovito koristite hranjivu masku.
  • Pri sušenju kose, izbjegavajte prejaku toplinu i fen postavite na nižu temperaturu
  • Što češće nosite puštenu kosi i izbjegavajte peglanje i uvijanje kose

Na zdravlje i izgled kose možemo i mi utjecati pravilnom prehranom i dodacima prehrani, ali i pravilnom njegom. To je recept za postizanje zdrave, jake i sjajne kose. Stoga eksperimentirajte s različitim rutinama kako biste pronašli ono što najbolje odgovara vašem tipu kose.

 

1.0.1618:e377e67efd4e0d20403d8eb8924a0e3ee754a964